Hrvatsku “trese” novi skandal: Kontroverze zbog fotografije kune na kovanici od jednog evra

07.02.2022. | 08:39

Još se nije slegla prašina nakon odluke o stavljanju lika velikog srpskog naučnika, genija Nikole Tesle na hrvatsku evrokovanicu, a iz Zagreba stiže novi skandal.

Kuna na hrvatskom evru je plagijat, jer postoji nevjerovatna sličnost rješenja koje je izradio hrvatski dizajner Stjepan Pranjković sa fotografijom škotskog fotografa Jana Liča na kojoj je kuna.

Čim su se na društvenim mrežama pojavili snimci hrvatskog rješenja za evro i fotografija kune, bilo je potpuno jasno da je sličnost nevjerovatna i da je gotovo nemoguće da Pranjković, koji je dobio 10.000 evra za “svoju ideju”, nije prije vidio kunu sa fotografije škotskog fotografa.

Lič je ubrzo o svemu obaviješten. Poručio je da ne zna koje će dalje korake preduzeti, ironično rekavši da se nada da će bar jedan hrvatski evro da dobije na dar.

“Vaš dizajner je lopov, uzeo je moju fotografiju i pokupio nagradu. Trebalo bi to povući i navesti ko je pravi autor”, poručio je škotski fotograf.

Na njegovoj fotografiji vidi se kuna kako se penje po drvetu, što je identično i na grafičkom rješenju hrvatskog dizajnera. A onda je utvrđeno da je Pranjković na “Fejsbuku” prošle godine tražio pomoć i savjete oko obrade fotografija.

Kuna je, inače kao valuta uvedena u ustaškoj NDH, u julu 1941. i koristila se do sloma Pavelićevog režima 1945. godine. Političko vođstvo sa HDZ-om na čelu insistiralo je devedesetih da se kuna ponovo uvede. Predlagali su i da se koristi ista “mustra”, kao u vrijeme NDH.