Hrvatski hotelijeri u potrazi za 30.000 sezonskih radnika

23.01.2019. | 01:22

Hrvatski hotelijeri su od kraja prošle godine započeli potragu za oko 30 hiljada sezonskih radnika iz Slavonije, Dalmacije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, koji su im potrebni za ovogodišnju turističku sezonu.

Najveće hrvatske hotelske kompanije, u želji da na vrijeme osiguraju stručno osoblje, kao što su kuhari, konobari i slastičari, nude veće plaće od 10 do 20 posto, a sezoncima obezbjeđuju i besplatni smještaj i hranu.

Na hrvatskom tržištu rada prošle godine nedostajali su kuhari, konobari, recepcioneri, trgovci, higijeničari i ostali radnici u pripremi hrane i usluga.

Tokom ovog perioda bilo je potrebno 23.652 sezonskih radnika, a radilo ih je manje.

Za 2019. godinu procjenjuje se da će biti potrebno deset hiljada sezonskih radnika, jer se ove godine završavaju velike investicije u turizmu.

Vlada Republike Hrvatske odredila je godišnju kvotu za zapošljavanje stranaca, koja za 2019. godinu iznosi 65.100 dozvola, dok je za sezonski rad u turizmu i ugostiteljstvu predviđeno pet hiljada dozvola. Kvota za nova zapošljavanja stranaca za ovu godinu u oblasti turizma i ugostiteljstva je 10.611 dozvola, što znači da je hrvatskim hotelijerima i ugostiteljima potrebno oko 15.000 radnika iz inostranstva.

 

Izvor:(Indikator.ba)