Hrvatska privreda u problemima: Očekuje se pad BDP i do 17 odsto u drugom kvartalu

Hrvatsku u drugom kvartalu očekuje rekordan pad bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji bi mogao iznositi između 12 i 17 odsto, pokazuju procjene analitičara.

Šest analitičara, koji su učestvovali u anketi Hine, u prosjeku očekuje pad BDP od 13,9 odsto.

Iduće sedmice Državni zavod za statistiku objaviće izvještaj o BDP, koje će, kako procjenjuju analitičari, pokazati da je hrvatska privreda u drugom tromjesečju zbog korona krize zabilježila rekordan pad.

Oštar pad privrede u drugom tromjesečju posljedica je pandemije virusa korona i restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje virusa, što je paralizovalo privrednu aktivnost od druge polovine marta do kraja aprila.

Biće to prvi pad privrede od 2014, a najveći od 2000. godine, od kada statistički zavod prati te podatke.

Do sada najveći pad od 8,8 odsto zabilježen je u prvom tromjesečju 2009. godine, na početku globalne finansijske krize.

Statistički podaci pokazuju da je promet u trgovini na malo u drugom kvartalu pao oko 13 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a oštro je opao i nivo međunarodne trgovine zbog blokada privrednih aktivnosti i prometa kako bi se suzbilo širenje korona virusa.

Industrijska proizvodnja u drugom tromjesečju pala je za 8,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ove je godine izostao je i pozitivan uticaj turizma, pa je u prvih šest mjeseci u komercijalnim smještajnim objektima zabilježeno 1,5 miliona turističkih dolazaka i 5,2 miliona noćenja, što je oko 77 odsto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Zbog znatno manjeg turističkog prometa, očekuje se i pad privrede u trećem tromjesečju.

Očekuje se da će u Hrvatskoj u drugom dijelu godine privredni pad biti blaži nego u drugom tromjesečju zbog popuštanja restriktivnih mjera i normalizacije aktivnosti, ali u cijeloj godini očekuje se veći pad nego u vremenu finansijske krize, koji bi mogao iznositi od 8,5 do 12,5 odsto ili u prosjeku 10,5 odsto.

Ostavite komentar: