Hrvatska prelazi na evro: Poznato koliko dugo će se još moći plaćati u kunama

25.07.2021. | 13:40

Prema dosadašnjim najavama, Hrvatska bi evro trebala uvesti s 1. januara 2023. godine, a prije nego evro i službeno postane valuta, moraće se odraditi brojne pripreme.

Između ostalog, neko će trebati i izraditi taj silni novac. Ko će biti zadužen za tehničku realizaciju nekih važnih stvari oko uvođenja evra te kako će evro funkcionisati u početku, iz Hrvatske narodne banke su za Net.hr potvrdili da će se kovanice evra s nacionalnom stranom Republike Hrvatske izrađivati u Hrvatskom novčarskom zavodu.

“Izrada opticajnoga kovanog novca evra s hrvatskom nacionalnom stranom može započeti najranije šest mjeseci prije dana uvođenja evra, odnosno nakon Odluke Savjeta EU-a da Hrvatska uvodi evro”, kažu iz HNB-a.

S danom uvođenja evra kao nacionalne valute Republike Hrvatske, za opticaj će se pripremiti dovoljna količina evrokovanica da se podmire potrebe svih građana i poslovnih subjekata, nadodaju iz HNB-a. Ono što sve zanima jest do kada će se moći paralelno koristiti i kune i evri.

“Tokom prve dvije sedmice od dana uvođenja evra u opticaju će se istovremeno nalaziti kune i evri, a trgovci bi ostatak novca kupcima trebali vraćati isključivo u evrima”, pojašnjavaju iz Hrvatske narodne banke.

Nakon isteka tog razdoblja euro će biti jedino zakonsko sredstvo plaćanja.

“U svrhu osiguranja nesmetanog prelaska na novu valutu, u kratkom prelaznom periodu kuna i evro istovremeno će imati status zakonskog sredstva plaćanja. Drugim riječima, građani će u prve dvije sedmice počevši od dana uvođenja evra u trgovinama moći plaćati objema valutama. Po isteku dvije sedmice od dana uvođenja evra, evro će biti jedino zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj”, govore iz HNB-a, piše Avaz.

Oznake: Hrvatska