Hrvatska će u tom slučaju ostati bez grijanja: Evropska mreža procjenjuje šta čeka Evropu bez ruskog gasa

03.05.2022. | 15:06

Zemlje Istočne Evrope, kao što su Srbija, Hrvatska, Poljska, Češka, Rumunija, Slovačka, Mađarska, Litvanija, kao i Austrija, moći će da popune između 5 i 35 odsto svojih gasnih skladišta ukoliko se EU ne bi snabdijevala prirodnim gasom iz Rusije, procijenila je Evropska mreža operatera prenosnog sistema za gas (ENTSOG).

Većina članica EU neće moći u tom slučaju da ostvari više od 80 odsto planirane popune zaliha gasa 1. oktobra, sa značajnim odstupanjima među njima, navodi se u izvještaju ENTSOG, koja okuplja kompanije za transport gasa članica EU.

Prema tom izvještaju, najmanje teškoća u popunjavanju svojih skladišta u tom slučaju imale bi Velika Britanija, Belgija, Francuska, Španija i Portugalija. Za njih ENTSOG procenjuje da će u slučaju tog scenarija popuniti svoje zalihe gasa između 90 i 100 odsto.

U drugoj grupi zemalja analize ENTSOG-a su Nemačka, Holandija i Italija, za koje ta organizacija procjenjuje da bi mogle da popune svoja skladišta između 30 i 60 odsto. Pritom se upozorava da te tri države raspolažu sa 50 odsto ukupnih skladišnih kapaciteta za gas u Evropskoj uniji.

Treća grupa zemalja, u kojoj su i Srbija i Hrvatska, prema toj analizi, najteže bi prebrodila takav eventualni scenario. Te bi zemlje, navodi taj izvor, popunile svoje skladišne kapacitete prirodnog gasa između pet i 35 odsto.

Hrvatski „Jutarnji list“ navodi da će ta zemlja u tom slučaju ostati bez grijanja.

Izvještaj ENTSOG-a donosi i podatke o popunjenosti skladišta gasa u Evropi na dan 1. april. Najveći procenat ima Portugalija, 80 odsto, odnosno 2,86 teravat sati. Slijedi Velika Britanija sa 79 odsto (7,67 teravat sati), Švedska sa 66 odsto (0,01 teravat sat), Poljska 65 odsto (23,28 teravat sati), Španija sa 58 odsto (19,92 teravat sati).

Najmanju popunjenost ima Austrija, 13 odsto (12,27 teravat sati), Mađarska sa 15 odsto (9,93 teravat sati), Belgija 15 odsto (1,33 teravat sata) i Bugarska sa 17 odsto (0,99 teravat sati).

Kada je Srbija u pitanju, ENTSOG navodi da je popunjenost nula odsto jer ne raspolažu sa podacima.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić krajem marta rekao je da je podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru skoro prazno.

U izvještaju se procjenjuje i koliko je procenata ruskog gasa potrebno da bi se dostigla popunjenost kapaciteta od 90 odsto 1. oktobra. U grupi kojoj je potrebno 85 odsto ruskog gasa za taj cilj su Srbija, Hrvatska, Rumunija, Mađarska, Slovačka, Češka, Poljska, Danska i Švedska.

Njemačkoj i Austriji potrebno je 55 odsto, Holandiji i Italiji po 35 odsto, Bugarskoj 60 odsto, dok bi Francuska, Velika Britanija, Španija i Portugalije mogle to da ostvare i bez ruskog gasa.

Oznake: Ruski gas