Hercegovački vinari u problemu: Novu berbu dočekali sa punim podrumima

16.08.2020. | 08:09

Korona virus ostavio je posljedice na sve privredne grane, pa i poljoprivredu, a u problemu su naročito vinari i vinogradari.

Prodaja vina na jugu Srpske od proljetos je jako slaba, vina iz prošlogodišnje berbe su ostala u podrumima, a u vinogradima dozrijeva novo grožđe.

Berba šardonea trebala bi početi do kraja avgusta, a onda slijede i druge sorte.

Vinari kažu da nemaju gdje skladištiti nova vina, jer su stara ostala u podrumima.

Vinogradari su zadovoljni ovogodišnjim rodom, ali je neizvjesno kakva će biti prodaja grožđa i po kojim cijenama.

Dragan Anđelić, direktor preduzeća „Agrofin“, koji gazduje najvećim vinogorjem u istočnoj Hercegovini ističe da je situacija složena.

– Ovogodišnji rod grožđa je dobar. Berba šardonea počeće oko 20. avgusta, ali su problem zalihe vina. Pojavili su se tržišni viškovi, sve je neizvjesno. Ista situacija je u susjedstvu, a nekontrolisani uvoz grožđa može znatno uticati na cijene – navodi on.

Anđelić kaže da je prodato oko 20 odsto zaliha vina ili čak manje, pa se dovodi u pitanje poslovanje, kapacitet vinarija i dalja prodaja.

– Vina mogu stajati, crna duže, a bijela do tri godine zadržavaju kvalitet, pa se nadamo boljem. Takođe, očekujemo i povoljne kreditne linije, garantne fondove za kredite – ističe on.

Anđelić dodaje da izvoz u zemlje EU nije u potpunosti zamro, ali da su to veoma male količine, uglavnom kupci koji ne žele da izgube provjerene poslovne partnere.

Problem manjka berača se nametnuo prije nekoliko godina u Hercegovini, a ove godine berba će morati biti organizovana drugačije zbog poštovanja epidemioloških mjera u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

– Što više bude moguće angažovaćemo mašine za berbu grožđa u našem vinogorju, a radiće i jedan broj berača – kaže direktor najvećeg vinogorja u istočnoj Hercegovini.

Vinariju “Petijević” kod Trebinja turisti su prošlih godina redovno posjećivali u grupama, a ovog ljeta svrati poneka grupa gosti.

– Dolaze turisti, ali mnogo manje, tek da nismo u minusu – ističe vlasnik Ranko Petijević.

On dodaje da je rod grožđa ove godine dobar, da se mogu proizvesti kvalitetna vina, samo da tržište krene.

– Zadovoljni smo rodom, kiša početkom avgusta je dobro došla vinogradima. Uspjeli smo održati grožđe, iako je godina za vinogradare bila teška i trebalo je više zaštite, a preparati poskupjeli. Ako nema prodaje nema ni novca, a vino propasti neće – zaključuje Petijević.

U “Hercegovačkoj kući” u centru Trebinja kažu da je vino iz trebinjskih podruma i dalje najtraženiji proizvod.

Prema riječima zaposlenih, ove godine kupci su, isključivo domaći turisti, pošto stranaca nema, a iako, prodaje ima, ona je manja nego predhodnih ljetnih sezona kada je Trebinje beležilo turističke rekorde.

Pored vina, ono što posjetioci grada na jugu Srpske najviše kupuju u prodavnici domaćih proizvoda su sir, med i sokovi.

POZIV ZA BERBU GROŽĐA

“Agrofin”je ovih dana, posredstvom lokalnih medija, pozvao berače zainteresovane za berbu grožđa u trebinjskom vinogorju da se jave, kao i kupce, uz napomenu da će cijene kilograma grožđa biti približne prošlogodišnjim.
Ovo vinogorje raspolaže sa više od 200 hektara vinove loze, a grožđe prodaje domaćim i vinarima u cijeloj regiji.
Uzgajaju različite vrste bijelog i crnog grožđa, šardone, vranac, kaberne, merlot, žilavku, smederevku.

 

Izvor:(SrpskaInfo)