Harmonizacije zakonskih rješenja: Koji su potencijali mikrokreditnog sektora u BiH

19.12.2020. | 12:31

Potencijal mikrokreditnog sektora u BiH više bi mogao da se iskoristi putem harmonizacije zakonskih rješenja i usvajanjem adekvatnog zakonodavnog okvira u BiH kroz mogućnost pristupanja fondovima koji nude povoljna sredstva za razvoj samozapošljavanja, kao i mikro i malog preduzetništva, saopšteno je iz Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH.

Na vebinaru “Mikrofinansiranje: finansijska pismenost, transparentnost i uspješne priče” istaknuto je da bi na taj način sredstva bila još pristupačnija postojećim i potencijalnim klijentima, kreirala bi se nova radna mjesta kroz pokretanje samozapošljavanja, mikro i malih biznisa.

Predsjednik Udruženja Elma Zukić rekla je da mikrokreditni sektor BiH opslužuje više od 210.000 klijenata, čime direktno ili indirektno utiče na 600.000 lica ili skoro 18 odsto stanovništva BiH.

Prema njenim riječima, u portfoliju mikrokreditnog sektora u BiH dominiraju krediti za poljoprivredu sa oko 35 odsto, oko 42 odsto korisnika kredita su žene, dok oko 42 odsto klijenata koriste isključivo usluge mikrokreditnih organizacija.

“Misija mikrokreditnog sektora je omogućiti finansijsku inkluziju osobama koje ne ispunjavaju uslove za pristup tradicionalnim izvorima finansiranja. Na taj način mikrokreditni sektor pomaže smanjenju siromaštva i nezaposlenosti, podstiče i podržava samozapošljavanje i razvoj privatnog sektora u BiH te doprinosi jačanju pozicije klijenta”, istakla je Zukićeva.

Ombudsman za bankarski sistem u Federaciji BiH Lejla Smajović rekla je da se već dvije godine provode projekti čiji je cilj povećanje finansijske pismenosti postojećih i potencijalnih klijenata finansijskog sektora.

“Glavni potencijal za povećanje finansijske pismenosti klijenata je viši stepen korištenja savremenih digitalnih rješenja”, istakla je Smajović.

Oznake: Potencijal