Haos u Rumuniji: Propali pregovori, kamiondžije i farmeri ponovo na ulicama

15.01.2024. | 16:41

Rumunski vozači kamiona i farmeri ponovo su danas protestovali širom zemlje pošto su propali pregovori sa koalicionom Vladom o nižim porezima, višim subvencijama i drugim zahtjevima.

Duge kolone kamiona i traktora ometale su saobraćaj na periferiji Bukurešta i drugih gradova širom zemlje, danas šestog dana protesta.

Poljoprivrednici traže, između ostalog, bržu isplatu subvencija, nadoknadu gubitaka uzrokovanih uvozom iz susjedne Ukrajine i povećanje državne pomoći za troškove goriva. Vozači kamiona traže niže stope poreza i osiguranja i žale se na dugo čekanje na granicama.

Tokom vikenda održani su sastanci između demonstranata i predstavnika Ministarstava poljoprivrede i saobraćaja, ali do dogovora nije došlo. Demonstranti su u subotu, 13. januara, izazvali i kratke blokade na granici sa Ukrajinom na sjeveroistoku, saopštile su ukrajinske pogranične vlasti na “Telegramu”.

Premijer Marsel Čolaku pozvao je danas na “hitnu izradu” zakona za rješavanje žalbi demonstranata.

“Nastavljamo da pregovaramo u dobroj vjeri sa demonstrantima. Potpuno smo otvoreni za dijalog”, rekao je Čolaku na sastanku sa ministrima uključenim u pregovore sa demonstrantima, navodi se u saopštenju koje je izdala njegova kancelarija.

Alijansa za poljoprivredu i saradnju poslala je danas Ministarstvu poljoprivrede dokument u kojem se navodi 15 zahtjeva uoči planiranog sastanka strana kasnije u toku dana.

Ako Ministarstvo ne ispoštuje niz rokova, alijansa će “hitno pokrenuti” korake za proširenje protesta, navodi se u dokumentu.

Rumunska saobraćajna policija savjetovala je vozače da izbjegavaju područja u kojima se održavaju protesti kako bi se olakšao saobraćaj, navodi AP.