Haos ne jenjava: Mašinovođe stupile u štrajk, poljoprivrednici nastavljaju proteste

10.01.2024. | 18:53

Mašinovođe u Njemačkoj počele su danas trodnevni štrajk dok i dalje traju protesti poljoprivrednika protiv planiranog ukidanja subvencija na gorivo.

Zbog štrajka mašinovođa stotine hiljada ljudi suočava se sa otkazivanjem vozova i haosom u saobraćaju širom Njemačke.

Na štrajk mašinovođa pozvao je sindikat GDL nakon što su propali pregovori o povećanju plata i smanjenju radnog vremena sa operaterom “Dojče ban”. Učesnici protesta traže smanjenje radnog vremena sa 38 na 35 sati nedeljno, povišice od 555 evra mjesečno i jednokratni inflacijski kompenzacioni bonus od 3.000 evra, piše “Sputnjik”.

Mašinovođe su štrajk započele jutros u 2.00 sata, a planirano je da traje do petka uveče, dok su teretni radnici prekinuli sinoć rad u 18.00 časova.

Tokom štrajka znatno će biti smanjenje usluge željeznica, zbog čega će milioni putnika morati da otkažu putovanja ili nađu alternativne načine da stignu do svojih odredišta, navode njemački mediji.

U međuvremenu se nastavljaju protesti poljoprivrednika protiv planova njemačke vlade da ukine subvencije na gorivo, koji prave dodatni problem u saobraćaju.

Šef njemačkog Udruženja poljoprivrednika Joakim Rukvid obećao je da će pojačati proteste, nakon što su konvoji traktora i kamiona ranije blokirali puteve širom zemlje.