Gurmanski specijalitet za mnoge pravi luksuz: Ćevapi poskupljuju i u Srpskoj

14.03.2024. | 07:09

Cijene ćevapa u nekim ćevabdžinicama u Federaciji BiH već su dostigle cijenu od 12 maraka za 10 komada, dok i u Srpskoj najavljuju da će morati da poskupi ovaj gurmanski specijalitet.

Da je do rasta cijene ćevapa došlo, potvrdili su i iz ćevabdžinica “Petica Ferhatović” iz Sarajeva, gdje su rekli da su podigli cijenu za dvije marke, te da sada ćevapi koštaju 12 KM.

U pojedinim roštiljnicama u FBiH kažu da još nisu podigli cijene ćevapa, ali da će uskoro građani porciju ovog omiljenog jela plaćati više.

Iz sarajevske “Mrkve” kazali su da kod njih cijena 10 komada ćevapa iznosi 10 KM, ali, kako kažu, narednih dana očekuje se rast za dvije marke.

“Došlo je do rasta cijene sirovine, tako da moramo podići cijenu krajnjeg proizvoda”, kazali su iz “Mrkve”.

I u Banjaluci neke roštiljnice ističu da su već korigovale cijene, a i ostale najavljuju da će doći do njihovog rasta.

“Kod nas trenutno velika porcija ćevapa košta osam maraka, dok u narednoj sedmici očekujemo da će doći do rasta cijene za dvije marke”, kazali su iz roštiljnice “Banjalučanka”.

Da je već došlo do rasta cijena ćevapa, potvrdili su u roštiljnici “Stari recept” Banjaluka, gdje kažu da su podigli cijenu za jednu marku.

“Mi smo u februaru podigli cijene, tako da ih sada nećemo dodatno podizati. Sada nam velika porcija košta devet, srednja sedam, dok je mala porcija ćevapa pet maraka”, kazali su iz ove roštiljnice.

U roštiljnici “AD” ističu da su u novembru prošle godine podigli cijene, pa tako velika porcija ćevapa košta 10,20 KM, dok je za malu potrebno izdvojiti 5,60 KM, pišu Nezavisne.

Iz mesnica u Srpskoj ističu da je cijena ćevapa porasla u proteklom periodu, te da sada kilogram ćevapa košta 18 KM, dok je to ranije bilo 17 KM.

“U jednom kilogramu dođe otprilike pet porcija velikih ćevapa”, kazali su iz mesnice “Lazo” i istakli da se cijene ostalog mesa nisu mijenjale.

Lazo Šešić, jedan od najpoznatijih mesara u Banjaluci i predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS, kazao je da trenutno u Banjaluci ne bi trebalo da dođe do poskupljenja ćevapa, te da se postavlja pitanje opravdanosti ovih poskupljenja.

Kako dodaje, u trenutnoj situaciju ne vidi potrebu za poskupljenjem, te smatra da su određene kontrole neophodne.

“Nije mi jasno zašto dolazi do poskupljenja jer se situacija na tržištu smiruje, te je potrebno pojašnjenje zašto roštiljnice podižu cijene”, kazao je Šešić.

Dodaje da su neophodne jače kontrole roštiljnica kako bi se utvrdili tačni razlozi podizanja cijene.

“Neki dan smo naručili nekoliko porcija ćevapa i nismo ni pitali za cijenu. Kada sam preuzela narudžbu, iznenadila sam se, jer je račun bio za nekoliko KM viši nego inače. Kad sam ih pitala šta je razlog tome, rekli su mi da su i cijene porasle”, ističe jedna Banjalučanka.