Gubitaši u “Šumama Srpske” nemilice trošili

23.07.2022. | 07:32

Više od polovine šumskih gazdinstava u Srpskoj precijenilo je zalihe na kraju 2021. godine, dok oni koji su poslovali sa gubitkom nisu se odgovorno ponašali i uskladili troškove sa svojim prihodima.

Rezultati su to kontrola svih šumskih gazdinstava koja posluju u okviru “Šuma Srpske”, a prvi čovjek toga javnog preduzeća Slaven Gojković naveo je da su kontrole pokazale propuste na koje je i eksterna revizija ukazala.

– Od naše interne revizije dobili smo konkretno u kojim gazdinstvima su napravljeni propusti. Najveći problem odnosi se na vrednovanje zaliha na kraju godine. Više od polovine gazdinstava precijenilo je zalihe. To nam se do sada nikada nije dešavalo. Zašto je došlo do toga ni nama nije jasno – rekao je “Glasu Srpske” direktor “Šuma Srpske” Slaven Gojković.

Nije želio da navodi nazive onih gazdinstava kod kojih su uočeni ti propusti, ali je naglasio da je kod jednog, koje je čak imalo dobar rezultat, vrijednost zaliha na kraju godine višestruko precijenjena.

– Kod ostalih se precijenjenost kreće od 30.000 do 40.000 maraka – naveo je Gojković.

Pored toga, kontrole su pokazale i da ona gazdinstva koja su poslovala negativno nisu štedjela novac na pozicijama gdje su to mogli.

– Njihovi troškovi nisu bili usklađeni sa prihodima. Oni su imali smanjene prihode iz razloga što nisu imali izvršenje plana proizvodnje ali tome nisu prilagodili troškove. To je na kraju sve uticalo na negativan rezultat. Ima tu i opravdanih troškova koje ne mogu izbjeći ali je bilo pozicija na kojima su mogli štedjeti – podvukao je Gojković.

Naglasio je da će preduzeti sve korake kako bi uočene nedostatke otklonili, te dodao da već imaju fizičke pokazatelje proizvodnje za šest mjeseci ove godine iz kojih se može vidjeti da su pojedina gazdinstva popravila svoju finansijski poziciju.

– “Zelengora” iz Kalinovika koja je bila lani među najvećim gubitašima za šest mjeseci je iskazala pozitivan rezultat. Imamo i drugih koji su popravili stanje ali i onih koji nisu, pa ćemo vidjeti koje ćemo korake preduzeti, odnosno da li ćemo i koga mijenjati na čelu tih gazdinstava – rekao je Gojković.

“Šume RS” su prošlu godinu završile sa dobiti od svega 44.991 marku, a devet organizacionih dijelova poslovalo je sa gubitkom. Najveći minus iskazao je Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju iz Doboja i to od milion maraka. Na drugom mjestu je Šumsko gazdinstvo “Zelengora” iz Kalinovika sa gubitkom od 990.000, a na trećem “Čemernica” iz Kneževa koja je imala minus veći od pola miliona KM.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ranije su najavili da neće reorganizovati ovo javno preduzeće u smislu funkcionisanja, ali da će definitivno morati zahvaliti pojedinim rukovodiocima šumskih gazdinstava koji su imali loš rezultat na kraju godine.