Gubici na svjetskom nivou oko 92 odsto! Avio-saobraćaj najveća “žrtva” korona virusa

Avio-saobraćaj je jedan od sektora koji je najviše pogođen krizom prouzrokovanom pandemijom COVID-19, piše dnevni list Il Fato Kotidijano.

U najkraćem, zaključuje list, avio-kompanije i aerodromi gledaju kako da prežive uprkos masivnoj pomoći, desetinama milijardi evra, koju su mnoge kompanije primile od svojih vlada.

Normalizaciju avio-saobraćaja moguće je očekivati tek 2024. godine, piše list. U međuvremenu vlade se moraju suočiti s problemima koje su posljedica kolapsa avio-saobraćaja, kao što je 400.000 radnih mjesta manje i još tri puta više osoba koje su indirektno živjele od tog posla.

Najviše štete bilježe dugolinijski letovi, koji su prema podacima međunarodne Asocijacije avio-saobraćaja, u vrijeme COVID-19 gotovo sasvim ukinuti. Na primjer, na letovima od Londona do Njujorka, koji su do pandemije donosili najveću zaradu, od pet četiri putnika su odustali od putovanja.

Takođe, putovanja u biznis klasi koja su bila do sada “zlatna koka” avio-saobraćaja, gotovo su nestali jer, zbog straha od zaraze, poslovni ljudi sve više koriste razne oblike konferencija onlajn.

Kriza kroz koju prolazi avio-saobraćaj u cijelome svijetu natjerala je neke kompanije da “kreativno” djeluju, pa je australijska “Kvantas” stavila u prodaju karte za putovanje “nigdje”, nudeći sedam sati leta iznad kontinenta. Karte su rasprodate u rekordno kratkom roku.

Ostavite komentar: