Grdosije stigle u RiTE “Ugljevik”: Puštena u rad četiri nova dampera

30.06.2023. | 15:31

Na površinskom kopu “Bogutovo selo” Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ “Ugljevik” danas su u rad puštena četiri nova dampera “Belaz” čijom je nabavkom znatno obnovljena mehanizacija na rudniku uglja, saopšteno je iz RiTE.

Direktor RiTE “Ugljevik” Diko Cvijetinović izrazio je zadovoljstvo zbog realizacije ove investicije, istakavši da nabavka nove opreme pokazuje apsolutnu opredijeljenost Vlade Republike Srpske, “Elektroprivrede Srpske” i uprave RiTE da obezbijedi nesmetanu proizvodnju u ugljevičkom gigantu.

“Nakon uspješno okončanog remonta termoelektrane, sada imamo i novu investiciju na rudniku, koja je samo dio investicionog plana za naredni period. Jasno nam je da će obnova mehanizacije doprinijeti stabilnosti i povećanju otkrivke i proizvodnje uglja, koji je najvažniji resurs za naše preduzeće”, rekao je Cvijetinović.

On je naveo da se ovakvim investicijama, ali i drugačijim načinom upravljanja preduzećem, želi promijeniti situacija na RiTE “Ugljevik” u pozitivnom smjeru.

Cvijetinović je najavio da će uz podršku Vlade i matičnog preduzeća sa investicijama biti nastavljeno.

Glavni tehnički rukovodilac na rudniku Dimšo Milošević istakao je da će nove mašine krenuti sa radom odmah.

On je naveo da je riječ o četiri dampera nosivosti od 90 tona, sa zapreminom korpe od 60 metara kubnih.

“Ovo je samo jedna od investicija u posljednjih nekoliko godina koja će doprinijeti da ostvarimo ambiciozne planove proizvodnje koje smo zacrtali, bez obzira što nam vrijeme posljednjih mjeseci nije išlo na ruku. Nadamo se da ćemo u drugoj polovini godine uspjeti da nadoknadimo više od 50 kišnih dana koji su onemogućili ispunjenje plana u prvoj polovini godine”, rekao je Milošević.

Milošević je dodao da je cilj da rudnik po četiri nova dampera nabavi i naredne dvije godine, čime bi se u potpunosti nadomjestila amortizacija zastarjelih mašina i omogućio rad na otkrivki i proizvodnji uglja u maksimalnom kapacitetu.

Oznake: RiTE Ugljevik