Grčki premijer odlučan: Želimo da budemo gasno čvorište za Balkan

18.01.2024. | 19:08

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da je cilj Grčke da u kratkom roku postane tranziciono čvorište za gas na Balkanu, te najavio da će na sjeveru zemlje biti izgrađene jake interkonekcije, gasovodi, plutajuća skladišta i postrojenja za regasifikaciju.

“Kada je Grčka prije četiri godine odlučila da se odmakne od upotrebe uglja, odlučili smo da koristimo prirodni gas kao tranziciono gorivo. Mi nemamo nuklearnu energiju, tako da je to bio jedini očigledan izbor. Potrošili smo sedam milijardi evra tokom 2022. godine na uvoz prirodnog gasa”, rekao je Micotakis na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

On je dodao da Atina zato želi da u kratkom roku postane “snabdjevač energijom barem za Balkan” i da iskoristi svoj jedinstveni geografski potencijal.

Micotakis je izjavio da bi njegova zemlja mogla potencijalno da izvozi gas i do Ukrajine, ako to bude neophodno, jer “razdaljina nije toliko velika”.

“Uz to, Grčka nastoji da dugoročno postane izvoznik zelene energije kada je u pitanju planiranje energetske bezbjednosti”, dodao je grčki lider.

Micotakis je jedan od 2.800 učesnika 54. godišnjeg Foruma, koji se održava od 15. do 19. januara.