Građevinci traženi u oglasima: Korona značajno smanjila broj sezonskih radnika

14.08.2020. | 18:10

Od izlaska Srbije iz vanrednog stanja tržište rada se lagano oporavlja pa se broj oglasa za posao u junu vratio na isti nivo iz aprila, ali je trenutno ponuda poslova manja što je uobičajeno za ljetnje mjesece i period godišnjih odmora.

Ako se posmatraju statistički podaci prije početka pandemije i uvođenja vanrednog stanja, na sajtu kompanije za oglašavanje dnevno je bilo aktivno oko 3.000 oglasa za posao. Po uvođenju vandrenog stanja i zamaha pandemije, u aprilu je broj oglasa pao za čak 75 odsto i tada je tržište rada stalo, objašnjava Miloš Turinski iz Infostuda.

“Oblasti koje su tada pretrpjele najveću štetu su svakako na prvom mjestu ugostiteljstvo i turizam, potom trgovine/prodaje, koja se ne odnosi na prodaju životnih namirnica, i sektor transporta ljudi”, rekao je on. Međutim, dodaje, po izlasku iz vanrednog stanja i tržište rada krenulo je sa oporavkom.

“U Srbiji je takva situacija da je sektor trgovine i prodaje najtraženiji kako od strane ponude poslodavaca, tako i sa strane potražnje kandidata”, kaže Turinski. Broj oglasa u junu se vratio na preko tri hiljade dnevno aktivnih otvorenih pozicija.

“Međutim, sad smo u ljetnjim mjesecima kad je ta ponuda standardno manja za ovaj period zbog godišnjih odmora”, rekao je Turinski. Zanimljivo je, dodaje, da su zanati bili vrlo tražena oblast, čak za mnoge pozicije i deficitarno zanimanje. Prije pandemije pozicije koje su tu bile najtraženije su se odnosile na oblast ugostiteljstva i oblast njege ljepote.