Građani Srpske uzimaju sve manje bukete: Kriza se osjeti i u cvjećarama

23.10.2023. | 17:37

Talas poskupljenja koji je zahvatio skoro sve vrste proizvoda nije zaobišao ni cvjećare u kojima, zbog korekcije cijena, najveća potražnja vlada za najjeftinijim aranžmanima.

U cvjećarama širom Srpske kažu da se kriza i te­ kako osjeti jer su građani iz njihovih prodavnica ranijih godina izlazili sa znatno većim i bogatijim buketima u naručju.

Na poskupljenje je prvenstveno, kažu, uticala lančana reakcija, jer su im dobavljači podigli cijene. Najviše cvijeća stiže iz Holandije, a nešto iz Ekvadora i Italije, dok robu poručuju u prosjeku dva puta sedmično u zavisnosti od godišnjeg doba, ali i potražnje, prenosi “Glas”.

U cvjećari “Valentina” iz Banjaluke kažu da je prodaja solidna, iako su korigovali cijene u odnosu na lanjske.

“Nekada su se kupovali skuplji i veliki buketi, a sada se kupci pretežno odlučuju za bukete koji u prosjeku koštaju između 25 KM i 30 KM”, kazali su u ovoj cvjećari.

Ističu da građani kupuju sve vrste cvijeća, od kala, ljiljana pa do suncokreta, ali je ruža cvijet koji uvijek prolazi i za kojim uvijek vlada najveća potražnja.  Osim toga, kako objašnjavaju, društvene mreže, a prije svega “Instagram” dodatno su uticale na porast prodaje cvijeća.

“Iako se svelo na manje bukete, najviše cvijeća prodamo za vrijeme praznika” rekli su u “Valentini” i dodali da određene količine saksijskog cvijeća nabavljaju od domaćih proizvođača.

Da se osjeti kriza saglasni su i u dobojskoj cvjećari “Aurelija”.

“Međutim, onaj ko je naučio da kupuje cvijeće za svečanosti ili za sahrane kupuje ga bez obzira na cijenu. Uvijek se može naći aranžman za svačiji džep”, kazali su u ovoj cvjećari.

Dodali su da je potražnja za velikim buketima izražena tokom ljeta kada u grad dolazi veoma mnogo ljudi iz dijaspore, dok se domaći kupci najviše odlučuju za nešto jeftinije aranžmane.

“Najveća potražnja je za ružama koje koštaju tri marke. Zbog tako niske cijene njih najviše prodajemo”, kazali su u ovoj cvjećari koja posluje više od dvije decenije.

Cvjećari u Gradišci ne žale se na manjak posla iako su, kažu, cijene aranžmana nešto više nego lani.

“Potražnja je velika. Uvijek se nađe neka prigoda kada je cvijeće najljepši poklon i nešto sa čime kupci znaju da neće pogriješiti”, rekli su u jednoj tamošnjoj cvjećari.

U cvjećari “Aralia” iz Prijedora kažu da su zadovoljni obimom posla, ističući da prodaja nije naslonjena samo na praznike, ali da se kriza svakako osjeti.

Kupci

Banjalučanka Ivana K. kaže da uživa u kupovini cvijeća te ističe da za buket obično izdvoji oko 30 KM.

“Cvijeće često kupujem za poklon dragim ljudima, ali cijene su primjetno više nego prethodnih godina. Međutim, smatram da se i dalje može kupiti i aranžirati solidan buket za pristojan iznos novca”, kazala je ona.