Golićeva za bolji status zaposlenih: Sačuvati radna mjesta u realnom sektoru

02.03.2022. | 15:26

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je realni sektor krvotok svakog društva i da je potrebno učiniti sve kako bi se sačuvala radna mjesta u ovom sektoru i unaprijedio status zaposlenih.

Tokom sastanka u Banjaluci sa predsjednikom Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Sašom Trivićem i predstavnicima poslodavaca iz građevinskog sektora, Golićeva je rekla da se intenzivno radi na rješavanju problema do kojih je došlo zbog poskupljenja građevinskog materijala, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Golićeva je naglasila da će nastojati da se problem o kojem su je danas obavijestili građevinari riješi kompromisno, u interesu preduzeća i republičkih institucija.

Na sastanku je dogovoreno da Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije i Republička direkcija za obnovu i izgradnju izvrše analizu svih ugovora i utvrde kolika je razlika između ugovorene i stvarne cijene do koje je došlo zbog poskupljenja građevinskog materijala, po svakom ugovoru pojedinačno i da se izračunaju eventualna potraživanja izvođača.

Na osnovu te analize pripremiće se cjelovita informacija za Vladu Republike Srpske i nastojaće se zajednički doći do rješenja, u okviru zakonskih mogućnosti, kojim bi bile zadovoljne obje strane.

Predstavnici izvođača koji imaju ugovore za izvođenje građevinskih radova sa republičkim institucijama i organizacijama, potpisane 2020. i 2021. godine, informisali su Golićevu da su ti ugovori sklopljeni u vrijeme kada su cijene građevinskog materijala bile stabilne i da nije bile potrebe da se ugovaraju klizne skale.

Oni su naveli da im je ozbiljno ugroženo poslovanje zbog konstantnog rasta cijena građevinskog materijala tokom realizacije ugovorenih projekata, a samim tim i nekoliko stotina radnih mjesta.

Sastanku je prisustvovao i vršilac dužnosti pomoćnika direktora u Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije Gojko Јotić.