Golićeva skreće pažnju: “Zarubežnjeft” i Rafinerija nafte Brod značajni za razvoj Srpske

31.08.2020. | 14:23

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je značaj koji preduzeća “Zarubežnjeft” i Rafinerija nafte Brod imaju za razvoj privrede u Srpskoj i izrazila očekivanja da će realizacijom započetih i planiranih projekata poboljšati ukupan poslovni ambijent u Srpskoj.

Golićeva je tokom video-sastanka sa zamjenikom generalnog direktora “Zarubežnjefta” za preradu i prodaju Igorom Šelkunovim i generalnim direktorom Rafinerije nafte Brod Anatolijem Karaljusom pohvalila i izgradnju četiri male solarne eklektrane u krugu Rafinerije.

Ona je naglasila i da će Ministarstvo, kao i do sada, pružiti punu podršku svim aktivnostima koja doprinose očuvanju radnih mjesta i privrednog ambijenta i poboljšanju životne sredine, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Na sastanku je, između ostalog, razgovarano o trenutnim aktivnostima u Rafineriji Brod kao i planovima za naredni period. Predstavnici ruskog investitora obavijestili su Golićevu da u ovoj rafinieriji nije bilo otpuštanja radnika, niti smanjenja plata zbog poremećaja na tržištu usljed pandemije virusa korona.

“Oni su istakli da su sva preduzeća u okviru `Nestro grupe` preduzela neophodne mjere na zaštiti zdravlja radnika, da su nabavljene dovoljne količine zaštitnih i dezinfekcionih sredstava, te da u ovom trenutku nema oboljelih radnika”, dodaje se u saopštenju. Karaljus je obavijestio Golićevu da su radnici Rafinerije u proteklom periodu radili na demontaži starih linija Rafinerije, koje se nisu koristile dugi niz godina te na zaštiti postojeće opreme i uređaja.

Takođe, sprovedena je obuka 18 radnika za rad sa prirodnim gasom, kao i pet radnika za rad sa građevinskim skelama.

Karaljus je istakao da je Rafinerija razvila i novu djelatnost–uslužno skladištenje naftnih derivata, zahvaljujući čemu je omogućen i izvjestan rast plata zaposlenih. On je najavio i početak proizvodnje bitumena u Rafineriji nafte Brod, naglasivši da su oprema i postrojenja pripremljeni i da se očekuje isporuka sirovina.

Šelkunov je informisao Golićevu da radovi na gasifikaciji Rafinerije teku planiranom dinamikom i da očekuju da uskoro počne polaganje cjevovoda ispod rijeke Save, što je uslov za polaganje mreže u krugu Rafinerije. On je rekao da će Rafinerija u decembru početi da koristi gas kao energent, što će znatno doprinijeti kvalitetu vazduha i životne sredine u cjelini.

Predstavnici ruskog investitora su najavili početak izgradnje gasno-kompresorskih stanica i puštanje u promet komprimovanog gasa u periodu februar-april 2021. godine. Učesnici video-sastanka su naglasili dosadašnji visok stepen međusobne saradnje i izrazili očekivanja da će tako biti i u buduće.