Godišnja inflacija 16,8 odsto: Građani BiH u avgustu bili suočeni sa cijenama većim za 0,3 odsto

Cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u avgustu u prosjeku su više za 0,3 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 1,2 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 1,8 odsto, namještaj i aparati za domaćinstvo za 1,1 odsto, za koliko su skuplji i rekreacija i kultira.

Zdravstvo kao i obrazovanje u avgustu u prosjeku su skuplji za po 0,1 odsto u odnosu na juli, restorani i hoteli za 0,9 odsto, te ostala dobra i usluge za 0,8 odsto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U avgustu u odnosu na prethodni mjesec, odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za 0,7 odsto, a prevoz za 3,8 odsto.

Nivo cijena u avgustu u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 16,8 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 25,6 odsto, alkoholna pića i duvan za 2,3 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 17,4 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 11 odsto, zdravstvo za 1,6 odsto, prevoz za 28,4 odsto.

U avgustu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, komunikacije su u prosjeku skuplje za 0,8 odsto, rekreacija i kultura za 9,4 odsto, obrazovanje za 0,9 odsto, restorani i hoteli za 11,7 odsto, a ostala dobra i usluge za 7,4 odsto, dok su odjeća i obuća u prosjeku jeftiniji za 4,1 odsto.

Ostavite komentar: