Godina pogodna za malinare

23.07.2020. | 20:35

Na teritoriji opštine Srbac, ovih dana, berba maline se privodi kraju. Ova godina je pogodnija za malinare za razliku od prethodnih, kada su proizvođači imali najveći problem sa cijenom. Ovoga puta su relativno zadovoljni, cijena maline je pet maraka po kilogramu.

Dragan Mačinković i Radenko Tomaš iz Srpca prije četiri godine odlučili su da se okušaju u malinarstvu. Zajedničkom inicijativom i saznanjem da je ovo područje povoljno za uzgoj ovog voća, podigli su malinjak na dva hektara sa 5.000 sadnica sorte Viker. Ovogodišnji rod očekuju i do četiri tone.

– Naši prvi plodovi krenuli su crveniti početkom juna, a od prvih crvenih do kraja berbe zna proći do 45 dana zavisno od vremenskih uslova – rekao je Mačinković.

Na području srbačke opštite zbog loše cijene iz prethodniih godina mnogi malinari su odustali, ali to nije pokolebalo uzgajivače Dragana i Radenka. Sa ovogodišnjom cijenom na tržištu su zadovoljni, kažu, samo da ovaj trend potraje do kraja berbe.

– Cijena je koliko toliko zadovoljavajuća. Smatramo da visok kvalitet ploda mora da ima svoju cijenu na tržištu i da to kupci moraju da cijene u svakom sličaju – dodao je Mačinković.

Proizvođač Radenko Tomaš smatra da za berače ne postoji problem.

– Ako se konkretno odnosite i korektno ih platite, a da ih konkretno platite morate imati o dobru cijenu – smatra Tomaš.

Najteži dio posla za berače malina je vrućina i visoke temperarture. Sedamnaestogodišnja Јovana Kovačić iz Srpca malinu bere već treću sezonu i ubere 40 kilograma na dan. Zadovoljna je dnevnicom i uslovima koji ovi malinari nude.

– I volim i ne volim, zavisi kakvo je vrijeme kakvo je raspoloženje i društvo, ako je ekipa dobra, dan brzo prođe – rekla je Јovana Kovačević, berač malina.

U startu su imali značajnu pomoć resornog ministarstva, podsticaje za podizanje zasada i sistema za navodnjavanje. Malinu plasiraju u svježem stanju opštinama Gradiška, Banjaluka, Srbac, Prnjavor, Laktaši.

Izvor:(RTRS)