Globalno zagrijavanje: Amerika podržala postepeno gašenje elektrana na ugalj

02.12.2023. | 14:35

SAD su podržale ideju postepenog gašenja elektrana na ugalj i pridružile se grupi od 56 zemalja u odbacivanju zavisnosti od uglja, koja je ogroman faktor u globalnom zagrijavanju.

Specijalni izaslanik SAD DŽon Keri rekao je da se Amerika pridružuje savezu PPCA, što znači da se administracija predsjednika DŽozefa Bajdena obavezuje da neće graditi nove elektrane na ugalj i da će postepeno gasiti postojeće.

Nije naveden datum kada će postojeće elektrane morati da se ugase, ali druge Bajdenove regulatorne akcije i međunarodne obaveze koje su već preuzete znače da se ugalj neće koristiti od 2035. godine, prenio je AP.

“Radićemo na ubrzanju postepenog izbacivanja uglja širom svijeta, na izgradnji snažnijih ekonomija i otpornijih zajednica. Prvi korak je da prestanemo da pogoršavamo problem: da prestanemo da gradimo nove elektrane na ugalj”, naveo je Keri u saopštenju.

Elektrane na ugalj se zatvaraju širom Amerike zbog stanja ekonomije, a nijedno novo postrojenje na ugalj trenutno se ne gradi, tako da smo “ionako krenuli ka povlačenju uglja do kraja decenije”, rekao je klimatski analitičar Alden Mejer iz grupe E3G.

To je zato što su prirodni gas i obnovljiva energija jeftiniji, pa su postali dominantni na tržištu, rekao je on.

Od oktobra, nešto manje od 20 odsto električne energije u SAD dobija se od uglja, prema podacima američkog Ministarstva energetike.

Količina uglja spaljenog u SAD prošle godine manja je od polovine količine iz 2008. godine.

Oznake: Elektrane, Ugalj