“Gasprom” smanjuje isporuku gasa: Cijena u Evropi nastavlja da raste

27.07.2022. | 12:28

Od danas “Gasprom” smanjuje isporuke gasa “Sjevernim tokom jedan” na 20 odsto kapaciteta gasovoda zbog obustave rada još jedne turbine – u svjetlu ove vijesti cijena gasa u Evropi nastavlja da raste i sada iznosi više od 2.350 dolara za 1.000 metara kubnih.

Prema navodima “Gasproma”, isporuke gasa neće prelaziti 33 miliona metara kubnih dnevno.

“Gasprom” je 25. jula najavio da će obustaviti rad još jedne “Simensove” turbine na kompresorskoj stanici “Portova”.

Od 6.00 časova po srednjoevropskom vremenu dnevni kapacitet te stanice iznosiće do 33 miliona kubnih metara dnevno.

Prema tome, samo jedna turbina ostaje u radnom stanju.

Učesnici na tržištu u Evropi strahuju da bi to moglo da pogorša situaciju sa nestašicom gasa u regionu.

“Sjeverni tok” je glavna maršruta za isporuke ruskog gasa Evropi. Gasovod je obnovio rad 21. jula, poslije planiranog tehničkog servisiranja.

Isporuka gasa je tada nastavljena na nivou od 40 procenata ukupnog kapaciteta gasovoda.

“Gasprom” je ograničenje objasnio zastojem u povratku gasnih turbina koje su korištene za pumpanje gasa, a koje su bile na remontu u Kanadi.

Isporuka gasne turbine prvo je bila spriječena zbog sankcija koje je Kanada uvela protiv Rusije, ali je, potom, na insistiranje Berlina, problem pravno riješen, tako da je turbina sada u NJemačkoj i treba da bude isporučena Rusiji, odnosno “Gaspromu”.

U Evropi smatraju da problemi s turbinama ne mogu da budu realni uzrok pada protoka gasa, dok ruska strana objašnjava da je smanjenje isporuka gasa “Sjevernim tokom” prouzrokovano isključivo sankcijama usljed kojih su se pojavili problemi sa remontom turbina, navodi “Sputnjik”.