Gasprom potvrdio: Obustavljamo isporuke gasa Finskoj

20.05.2022. | 21:34

Finska državna energetska kompanija Gasum saopštila je danas da će Rusija prekinuti isporuku gasa Finskoj nakon što je ta zemlja odbila da plaća ruski gas u rubljama.

Ovu vijest je potvrdio ruski gasni gigant Gasprom i naveo da će isporuka gasa prestati u subotu, kada se okonča postojeći ugovor o snabdijevanju između dvije zemlje, piše Bi-Bi-Si.

U međuvremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da planira da razgovara sa Gaspromom o mogućnosti povećanja isporuke prirodnog gasa Kalinjingradu, gradu koji se nalazi između Litvanije i Poljske.

Podsjetimo, finski Gasum je odbio da plati gas ruskom Gaspromu u rubljama, što je Moskva ranije tražila od evropskih zemalja.

“Zaista je žalosno što će isporuke prirodnog gasa sada biti zaustavljene uprkos našem ugovoru o snabdijevanju. Međutim, pažljivo smo se pripremili za ovu situaciju i pod uslovom da ne dođe do poremećaja u gasnoj mreži, moći ćemo da snabdijevamo gasom sve naše kupce u narednim mjesecima“, rekao je izvršni direktor Gasuma Mika Viljanen.

Većina gasa koji se koristi u Finskoj dolazi iz Rusije, ali gas čini samo oko pet odsto godišnje potrošnje energije.

Oznake: Finska, Gasprom, Obustava