Gasprom pita Nijemce: A, gdje su vam dokumenti?

13.07.2022. | 16:58

Gasprom u ovom trenutku ne raspolaže nijednim dokumentom koji bi omogućio Simensu da iz Kanade izveze sa remonta gasnu turbinu za “Sjeverni tok jedan”, upozorava ruska kompanija.

“U takvim okolnostima nije moguće izvesti objektivan zaključak o daljem razvoju situacije kada je riječ o bezbjednosti rada kompresorske stanice ‘Portova’, koja je kritično važan objekat za gasovod Sjeverni tok”, navedeno je u saopštenju.

Ranije je kanadski list “Glob end mejl”, pozivajući se na svoje izvore, prenio da je jedna od turbina za “Sjeverni tok”, koja nakon remonta nije mogla da bude vraćena iz Kanade zbog sankcija koje je ta zemlja uvela Rusiji, na putu ka Evropi.

Navedeno je i da će ostalih pet turbina biti remontovane u kanadskoj fabrici tokom naredne dvije godine.

“Sjeverni tok” sada radi sa 40 odsto kapaciteta, zato što je jedna turbina ostala u fabrici u Montrealu, usljed sankcija uvedenih “Gaspromu”.

Smanjenje obima isporuka ruskog gasa već je primoralo najveću njemačku energetsku kompaniju “Uniper” da traži državnu pomoć, dok je hemijski koncern “BASF” zbog nedostatka sirovina blizu odluke da zatvori dio svojih proizvodnih kapaciteta.

Oznake: Gasprom