Gasni interkonektor Srbija–Bugarska od danas u funkciji

10.12.2023. | 10:11

Gasni interkonektor Srbija–Bugarska od danas će biti u funkciji. Kao alternativni pravac snabdijevanja Srbiji osigurava energetsku bezbjednost. Ceremoniji puštanja u rad gasovoda, vrijednog 94 milona evra, u mjestu Trupale kod Niša, prisustvovaće predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Bugarske Rumen Radev, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre.

Gasni interkonektor dugačak 170 kilometara

Gasni interkonektor koji povezuje Srbiju i Bugasku počinje u Nišu i završava se nedaleko od Sofije. Dugačak je 170 kilometara od kojih je srpska deonica od Niša do Dimitrovgrada duga 109 kilometara.

Kapacitet gasovoda je 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Gasovod je dvosmjeran što znači da Srbija može da isporučuje gas susjedima u Bugaskoj, kao i oni Srbiji.

Ove gasne interkonektore u Srbiji, Bugarskoj i Grčkoj pokrenula je i najvećim dijelom finasirala Evropska unija. Cilj je dotok gasa iz različitih izvora. A za našu zemlju ova gasna konekcija donosi aternativu u snabdijevanju.

Na dionici gasnog interkonektora su tri mjerno-regulacione stanice koje daje velike mogućnosti.

Ministarka energetike Dubravka Đedović poručila je uoči otvaranja da je za građane Srbije ovaj interkonektor važan prije svega zbog dodatnog izvora gasa.

“Pored ruskog gasa i Balkanskog toka imamo još jedan izvor snabdijevanja gasa. Ali i za gasifikaciju ovog dijela juga Srbije, svih opština – Dimitrovgrada, Pirota, Bele Palanke i da povećamo kapacitet gasa za sam grad Niš. Važno je i za privredu i za dolazak novih investitora, koji uvijek pitaju da li ima priključenje na gas“, navela je Đedovićeva.

Ukazala je i da će Srbiju staviti još više na tranzitnu mapu gasa Evrope.

“Zato što za milijadu i 800 miliona kubika gasa, koliki je kapacitet ovog gasovoda, ćemo moći da dodatno snabdijevamo odnosno, pomažemo i snabdijevanje zemalja centralne i istočne Evrope“, dodala je Đedovićeva.

Gasni interkonektor između Bugarske i Grčke već je u funkciji od prošle godine. Našu zemlju povezaće i sa LNG terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis koji treba da bude završen tokom iduće godine i koji može dopremati tečni gas iz cijelog sveta.

Takođe, ovi interkonektori preko gasovada TAP I TANAP omogućavaju i isporuke azerbejdžanskog gasa. Prošlog mjeseca Srbija je sa Azerbejdžanom već ugovorila do 400 miliona kubika gasa za sljedeću godinu.

Tokom boravka u Nišu, planirani su i odvojeni bilateralni susreti predsjednika Vučića sa predsednicima Azerbejdžana i Bugarske, kao i prikaz opreme i sposobnosti jedinica Vojske Srbije.

Vučić se sastao sa predsjednikom Bugarske

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsjednikom Bugarske Rumenom Radevim.

Poslije radnog doručka, Vučić i Radev će obići kontrolnu sobu gasne stanice u Trupalu, a potom će, zajedno sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, prisustvovati ceremoniji obilježavanja puštanja u rad gasnog interkonektora Srbija–Bugarska.

Prisutnima će se obratiti predsjednici Srbije, Bugarske i Azerbejdžana, kao i ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

Predsjednik Srbije imaće sastanak i sa kolegom iz Azerbejdžana.