Gašić: Vaučeri značajno doprinijeli pozicioniranju domaće turističke ponude

02.07.2021. | 09:30

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić izjavila je Srni da se projekat izdavanja turističkih vaučera pokazao uspješnim, te da je značajno doprinio i boljem pozicioniranju domaćih turističkih potencijala i ponude na domaćem tržištu.

Gašićeva ističe da je projekat ukazao i na to da građani Srpske veoma malo poznaju turističku ponudu svoje zemlje i svega što ona nudi, te naglašava ida je opredjeljenje Ministarstva da u narednom periodu ovaj projekat zaživi kao podrška domaćem turizmu.

“Iako su na samom početku mnogi bili skeptični prema ovom projektu, broj realizovanih vaučera, ali i privrednih subjekata koji su uključeni, a to je 97 ugostiteljskih objekata za smještaj i 28 turističkih agencija, kao i odlične povratne informacije od korisnika vaučera, govore u prilog tome koliko je ovaj projekat uspješan”, smatra Gašićeva.

Ona navodi da podaci pokazuju da je kroz projekat turističkih vaučera izdato 46.948 vaučera vrijednosti od po 100 KM za smještaj u ugostiteljskim objektima, koji posluju na području Republike Srpske.

“Interesovanje naših građana variralo je zavisno od turističke ponude domaćih destinacija, pa su tako naši građani najviše turističkih vaučera iskoristili u banjskim centrima, te smještajnim kapacitetima na olimpijskoj planini Jahorina, u Hercegovini i Višegradu”, kaže Gašićeva.

Ona napominje da je ovaj projekat, uz subvencionisanje troškova boravka građana, doprinio i boljem pozicioniranju domaćih turističkih potencijala i ponude na domaćem tržištu.

“Zbog ograničenja putovanja u inostranstvo, turističke agencije su se kroz ovaj projekat okrenule prodaji aranžmana unutar zemlje, što je do sada bio rijedak slučaj”, istakla je Gašićeva.

Turističke agencije su, dodaje ona, do sada većinom bile bazirane na prodaju aranžmana van zemlje i odvođenje građana Srpske kao turista u inostranstvo.

“Zatvaranje ovih tržišta, okrenulo ih je ka promociji i osmišljavanju aranžmana unutar Republike Srpske i iskreno se nadamo da će ovu praksu i ponudu zadržati i nakon pandemije, po normalizaciji stanja i uslova putovanja, ne samo za domaće turiste, već i kako bi povećali broj turista koji posjećuju Republiku Srpsku”, rekla je Gašićeva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo je opredijeljeno da u narednom periodu projekat turističkih vaučera bude kreiran i da zaživi, ne kao mjera podrške u prevazilaženju teškoća u poslovanju, već kao promotivni projekat podrške domaćem turizmu.

Ona je napomenula i da će o svim narednim koracima u vezi sa ovim i sličnim projektima javnost biti blagovremeno informisana.