Francuska Vlada prisiljava: Bez svjetlećih reklama i ograničena upotreba klima-uređaja

26.07.2022. | 14:08

Francuska Vlada prisiliće sve klimatizovane trgovine da zatvore vrata i ugase svjetleće reklame preko noći, a sve u pokušaju da smanji potrošnju energije.

Ministar za tranziciju energije Agnes Panijer-Runaher smatra da je “apsurdno” ostavljati otvorena vrata za kupce dok klima-uređaj radi. To, prema njenoj procjeni, može dovesti do 20 odsto veće potrošnje energije.

Firme koje prekrše zabranu, koja bi trebala stupiti na snagu u sljedećih nekoliko dana, suočiće se sa kaznom od 750 evra.

Neki gradovi, poput Liona, Bezansona i Pariza, već imaju slična opštinska pravila na snazi ​​od sredine jula, ali sada vlada želi da proširi inicijativu na cijelu zemlju.

Dok se zabrana svjetlećeg oglašavanja između jedan i šest časova ujutro primjenjuje u mjestima i gradovima sa manje od 800.000 stanovnika, novi propisi bi je učinili primjenjivom bez obzira na broj stanovnika, odnosno u svim gradovima.

“Juronjuz” podsjeća da se i Francuska suočava sa problemima u energetici odnosno manjkom energenata i njihovom visokom cijenom.

Osim toga, Francuska je već sedmicama izložena velikom toplotnom talasu zbog kojeg je povećana potrošnja električne energije, prije svega zbog korištenja rashladnih uređaja.

Veliki problem postaje i nestašica vode za piće u pojedinim regijama, čak i onima na sjeveru zemlje, kao i požari na jugu.