Fon der Lajen najavila pomoć: 200 miliona evra za Moldaviju

10.11.2022. | 10:33

EU će obezbijediti 200 miliona evra u grantovima i zajmovima za Moldaviju, kako bi pomogla toj zemlji da ispuni potrebe snabdijevanja gasom, izjavila je predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa moldavskim predsjednikom Majom Sandu rekla da će 100 miliona evra biti obezbijeđeno u grantovima i 100 miliona u zajmovima.”Sastavili smo dodatni paket energetske pomoći za Republiku Moldaviju. Prvo, obavezujemo se da damo Moldaviji 200 miliona evra kako bi pomogli u ispunjavanju potrebe za snabdijevanjem gasom. To će se sastojati od 100 miliona evra u grantovima i 100 miliona evra u zajmovima. Novac bi trebalo da bude dostupan od januara 2023. godine”, istakla je Fon der Lajenova.

Prema njenim riječima, EU će obezbijediti dodatnih 50 miliona evra za podršku budžetu, koji su namijenjeni za pomoć najugroženijim grupama stanovnika.

U Moldaviji se od 18. septembra organizuju demonstracije protiv vlasti. Opozicija je u više navrata optužila vlasti da nisu uspjele da se izbore sa ekonomskom krizom usljed rekordne inflacije od 33,5 odsto i pogoršanih životnih standarda.

Vlada Moldavije kritikovana je i zbog nedsotatka volje da pregovara o boljim cijenama gasa sa Rusijom i zbog vršenja političkog pritiska na protivnike.

Oznake: Moldavija, Pomoć