Folksvagen u Evropi gradi šest „gigafabrika“ za automobilske baterije

17.03.2021. | 22:26

Električni automobili su još uvijek skupi, a veliki su i problemi sa snabdijevanjem tržišta dovoljnom količinom baterija. Njemački koncern „Folksvagen“ ima međutim ambiciozne planove sa e-vozilima.

„Folksvagen“ se sve više ugleda na „Teslu“. Njemački koncern do 2030. namjerava da izgradi šest novih fabrika za proizvodnju baterija za električne automobile.

Planira se takođe i stvaranje evropske mreže stanica za brzo punjenje baterija na vozilima. Uz pomoć sopstvene mreže fabrika u kojima se proizvode baterije, njemački koncern želi da se uključi u popularizaciju e-vozila.

S većom ponudom, cijene takvih automobila trebalo bi da padnu. Najveći evropski proizvođač na taj način direktno napada američkog rivala „Teslu“.

Kako je u ponedjeljak potvrđeno iz „Folksvagena, taj koncern za sjedištem u Volfsburgu sarađivaće sa firmama poput „Nortvolta“ iz Švedske. Partneri su već počeli da grade prvu fabriku u njemačkom Zalcgiteru, a druga će biti mjestu Šelefteo na sjeveru Švedske. Do 2030. bi proizvodnja trebalo da počne na još četiri lokacije.

Šef Radničkog savjeta u „Folksvagenu“ Bernd Osterloh i premijer pokrajine Donje Saksonije Štefan Vajl (obojica su članovi Nadzornog odbora Folksvagena) zalažu se za to da se na tlu Savezne Republike Njemačke izgradi još jedna dodatna fabrika.

Jasna strategija

Strategija „Folskvagena“ je jasna: jednim potezom riješiti nekoliko problema – prije svega stabilno snabdijevanje na duži rok. Slično kao i u poslovima sa proizvodnjom čipova, na svjetskom tržištu događaju se problemi s isporukama dijelova, a evropska automobilska industrija umnogome zavisi od azijskih partnera.

Drugi aspekt koji igra važnu ulogu u kalkulacijama „Folksvagena“ jeste obim proizvodnje. S njegovim porastom troškovi proizvodnje u sopstvenoj režiji trebalo bi da opadaju, a pad troškova proizvodnje baterija omogućio bi njemačkom koncernu da e-automobile na tržištu ponudi po pristupačnijim, nižim cijenama od sadašnjih.

Ta strategija može se protumačiti kao frontalni napad na „Teslu“. Šef američke kompanije Ilon Mask saopštio je da bi nova „Teslina” fabrika pored Berlina trebalo istovremeno da postane i najveća svjetska fabrika baterija za e-automobile.

Amerikanci su ujedno najavili da ubuduće mušterijama žele da ponude više modela u segmentu srednje i kompaktne klase – a to su upravo segmenti u kojima dominira „Folksvagen“.

Šest „gigafabrika“

Sudeći po aktuelnim planovima, u šest Folksvagenovih „gigafabrika“ do 2030. bi mogle da se proizvode baterijske ćelije ukupne energetske vrijednosti od 240 gigavat-sati godišnje. To bi u prosjeku bilo 40 gigavat-sati po fabrici. Premijer Donje Saksonije Vajl rekao je da bi, prema njegovom mišljenju, „za najmanje jednu fabriku Folksvagena dobra lokacija bila obala Donje Saksonije“.

On pritom prije svega cilja na energiju vjetra, jer proizvodnja baterija bi trebalo da se odvija uz pomoć ekološki obnovljive energije, uz minimalnu emisiju ugalj-dioksida. Planira se da se baterije većim dijelom i recikliraju i zato i stranka Zelenih pozdravlja namjere „Folksvagena“.

Koncern je, osim toga, najavio da, u saradnji e energetskim koncernima „BP/Aral“ iz Velike Britanije/Njemačke, odnosno „Ibedrolom“ iz Španije i „Enelom“ iz Italije planira da znatno proširi mrežu „punionica“ električnih automobila u Evropi.

Do 2025. bi trebalo da bude instaliramo oko 18.000 punktova za brzo punjenje baterija „Punjenje baterije bi trebalo da bude jednostavno kao i točenje goriva“, najavio je šef koncerna „Folksvagen“ Herbert Dis.

Zajedničkom inicijativom bi 2025. bi, prema planovima njemačke firme, trebalo da bude pokrivena otprilike trećina potreba na tržištu javno dostupnih „punionica“ u Evropi.

Program štednje

Prije objavljivanja planova o ekspanziji u oblasti elektro-mobilnosti, potvrđeno je da je uprava „Folskvagena“ sa Radničkim savjetom postigla dogovor i oko koncepta kojim bi trebalo da se smanji broj zaposlenih. List Handelsblat, pozivajući se na izvore iz koncerna, piše da se da je riječ o oko 5.000 radnih mjesta.

„Folskvagen“ neće početi da masovno dijeli otkaze, jer će se broj radnika smanjivati u skladu sa socijalnim planom i zaštitom egzistencije radnika. To znači da će „Folksvagen“ svojim radnicima ponuditi na primjer odlazak u prijevremenu penziju po povlašćenim uslovima, kao i neke druge koncepte dogovorene u saglasnosti s predstavnicima radnika.

Ako se radnici ipak u dovoljnom broju ne odluče da prihvate ponudu koncerna, posmatrači ne isključuju mogućnost da se na njih poveća pritisak da ipak napuste firmu.

„Folskvagen“ se za taj korak odlučio zbog strukture troškova. U poređenju s konkurencijom, oni su, kako tvrdi menadžment, previsoki. Zato su u decembru čelni ljudi njemačke firme odlučili da do 2023. smanje fiksne troškove za pet odsto.