Firme iznijele iz BiH 1,95 milijardi KM

06.03.2021. | 09:21

Firme su iz BiH tokom prošle godine, kada se naša, ali i globalna privreda borila sa teškom finansijskom krizom izazvanom virusom korona, iznijele gotovo 1,95 milijardi maraka u raznim valutama.

Kako je “Nezavisnim novinama” potvrđeno iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, najviše novca na izlazu iz BiH evidentirano je u evrima. Konkretno, izneseno je 796.165.246 evra, što bi u našoj valuti iznosilo 1.557.163.873 KM.

Ogromna svota izašla je i u švajcarskim francima – pravna lica iznijela su 88.685.034 franka (156.066.947 KM). Kada je riječ o kunama, izneseno ih je 318.146.190, što bi u markama bilo 82.013.951 KM.

Naše marke nisu visoko na ljestvici valuta koje su prošle godine iznesene iz BiH, jer ih je otišlo tek nešto više od 10 miliona.

Zanimljivo, iz BiH su, uz ostale valute, lani iznošene i značajne svote australijskih te kanadskih, odnosno američkih dolara, a preko granice su izlazili i kineski juani, te češke, danske, norveške i švedske krune.

Na spisku su i britanske funte, ali i mađarske forinte, japanski jeni, ruske rublje, te turske lire i srpski dinari.

Za razliku od pravnih lica, građani su tokom prošle godine iznijeli znatno manje svote novca. Fizička lica su, naime, iznijela 194.166 maraka, 851.865 evra, te 34.000 američkih dolara, navode Nezavisne novine.

Sve ove svote, međutim, nisu konačne jer se pri iznošenju manjih količina novca iz BiH one ne moraju prijavljivati.

Iz UIO BiH pojašnjavaju da fizička lica u putničkom saobraćaju s inostranstvom preko graničnog prelaza mogu prenijeti iznos gotovine veći od 10.000 evra, ali uz predočenje odobrenja Ministarstva finansija Republike Srpske ili Ministarstva finansija Federacije BiH.

Prijava unosa ili iznosa gotovine, čekova ili vrijednosnih papira vrši se na obrascu koji je moguće dobiti na svim međunarodnim graničnim prelazima od carinskih službenika, ili preuzeti sa internet stranice www.uino.gov.ba.

Nakon popunjavanja obrasca, on se predaje cariniku koji je na zahtjev putnika obavezan da jedan ovjeren primjerak vrati putniku koji je prijavio gotovinu, čekove ili druge vrijednosne papire.

“Svi putnici koji unose ili iznose gotovinu ili vrijednosne papire u iznosu većem od 10.000 evra dužni su da to prijave carinskom organu na svakom graničnom prelazu u Bosni i Hercegovini”, rekli su za “Nezavisne novine” iz UIO BiH.

Prema riječima Murise Marić, izvršne direktorice Udruženja građana DON Prijedor, brojke koje pokazuju koliko je novca tokom prošle godine otišlo iz BiH i te kako iznenađuju.

“To je siguran pokazatelj da mi više nemamo srednji stalež, već veoma bogate i narod koji preživljava. Oni koji su ekstremno siromašni će se sa čuđenjem, kada pročitaju te brojke, pitati odakle toliki novac kad svi pričaju o krizi”, navela je Marićeva.

I dok su, dakle, prošle godine vrtoglave svote iznesene, znatno manje novca se ulilo u BiH. Recimo, firme su u BiH tokom 2020. unijele oko 55,9 miliona evra, zatim oko 1,2 miliona kuna, te tek 760.770 švajcarskih franaka, itd.

 

 

Oznake: Firme, Inostranstvo