Firma iz Banjaluke će izvoziti organsku industrijsku konoplju u Njemačku

Kompanija “Prirodno bilje” iz Banjaluke dobila je odobrenje Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske da počne uzgajati i proizvoditi organsku industrijsku konoplju, za koju već imaju kupce iz Njemačke.

Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, bh. proizvođači ljekovitog i aromatičnog bilja obezbjeđuju stabilno snabdijevanje repromaterijalom domaćoj farmaceutskoj industriji.

“Ovo je odlična vijest jer smo već našli kupca za naš proizvod iz Njemačke, tačnije iz Frankfurta. Industrijska konoplja je nova kultura za nas, i za BiH uopšte, tako da sam jako uzbuđen”, kaže Nedeljko Kusturić, vlasnik “Prirodnog bilja” iz Banjaluke.

“Prirodno bilje” je osnovano 1996., i od tada se neprekidno razvija. Na 80 hektara zemljišta oni trenutno proizvode više od 150 tona ljekovitog i aromatičnog bilja, uglavnom kamilicu, mentu, bosiljak, neven i matičnjak.

“Mi imamo nešto više od 34 hektara vlastitog zemljišta, ali sarađujemo sa 120 farmera koji obrađuju dodatnih 46 hektara i koji sakupljaju samoniklo bilje”, objašnjava Kusturić i dodaje da “Prirodno bilje” obezbijeđuje sjeme i sadni materijal, ambalažu i stručnu podršku svim farmerima i sakupljačima. Oni takođe otkupljuju sve njihove proizvode.

Kako bi podržali razvoj Prirodnog bilja, 2010. godine Vlada Švedske i USAID, pomogli su preduzeću pri kupovini traktora sa pratećom opremom, sušilice i sjeckalice za bilje. Krajem 2019., Sweden/USAID FARMA II projekt je podržao “Prirodno bilje” u nabavci specijalizovane mašine za odvajanje lista od stabljike.

“Osnovni razlog zbog kojeg radimo na proširivanju naših kapaciteta za preradu bilja je da stvorimo mogućnost za rast proizvodnje i time uposlimo dodatne farmere. Zadnja investicija FARMA II projekta nam je omogućila da broj farmera sa kojima radimo podignemo sa 100 and 120. Ovaj put smo se fokusirali na farmere iz nerazvijenih ruralnih krajeva u opštinama kao što su Bihać, Tešanj, Teslić, Drinić i Bosanski Petrovac”, kaže Kusturić.

On kaže da iskreno cijeni i vjeruje u domaću proizvodnju.

“Zato nastojimo da je, iz godine u godinu, sve više razvijamo. Ova cijela situacija sa COVID-19 pandemijom ukazala je na važnost stabilne osnove i domaćeg izvora repromaterijala, te neovisnost o uvozu kako bi se proizvodnja finalnih proizvoda nesmetano odvijala“, objašnjava Kusturić.

Od 150 tona sušenog bilja, 80 odsto prodaju domaćim farmaceutskim firmama.

“Dodatnih deset odsto prodajemo farmaceutskim firmama u inostranstvu, a preostalih deset koristimo za proizvodnju biljnih čajeva koje izvozimo u Italiju, ali ih takođe prodajemo i u BiH”, kaže Kusturić.

Sa dodatnih šest stalno zaposlenih radnika, tri žene i tri muškarca, svi mlađi od 35, i mnogobrojnim sezonskim radnicima, Kusturić se nada da će nastaviti povećavati broj farmera sa kojima sarađuje. On želi da ovaj prvi projekat plantažne proizvodnje industrijske konoplje bude uvod u organizovanu proizvodnju ove kulture u Bosni i Hercegovini i da se proizvodnja i izvoz industrijske konoplje značajno povećaju u budućnosti.

“Od industrijske konoplje se u svijetu proizvodi više od 200 proizvoda. Sjeme konoplje se koristi u prehrambenoj industriji, a sve je veća i primjena u građevinarstvu gdje se koristi kao prirodni izolacioni materijal. Od stabljike se takođe proizvode briketi koji se koristi kao energent u eko-toplanama, a koji imaju veću energetsku vrijednost od bukovog drveta”, kaže Kusturić.

Očekuje da se u ovu priču uključe i poljoprivredni instituti kao i ministarstva poljoprivrede kako bi razvoj ove proizvodnje pratila stručna podrška i pozitivna zakonska regulativa koja bi bila usklađena sa zakonskim rješenjima u Evropskoj uniji.

 

Izvor:(Nezavisne novine)

 Ostavite komentar: