Fiat odlazi iz Kragujevca: Radnicima nudili posao u drugoj državi?

10.02.2022. | 16:13

Sindikati ocjenjuju kako se iz ponude FCA zaposlenicima vidi da kompanija nema namjeru dalje raditi u Srbiji.

Jugoslav Ristić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca (SSSK), ocijenio je da se iz ponude kompanije Fiat Chrysler Automobili Sr­bi­ja (FCA) radnicima da odu na tromjesečni rad u Slovačku jasno vidi da Italijani nemaju namjeru dalje raditi u Srbiji i da neće biti ništa od proizvodnje novog modela, kojeg se dugo čeka.

Loša iskustva s prvom grupom

On je agenciji Beta rekao da su i tokom prošlog vikenda iz FCA pozivali radnike telefonom i predstavljali im ponudu za rad u tvornici automobila u Trnavi u Slovačkoj.

“Pritom ih, ako nisu zainteresovani, pitaju o razlozima za to čime ometaju njihovu privatnost. Radnici koji ne prihvataju ponudu obično navode porodične razloge, budući da su to uglavnom mladi ljudi”, objasnio je Ristić.

Prema njegovim riječima, za sindikat je problematičan zakonski temelj za upućivanje radnika FCA u Slovačku, prenosi Biznisinfo.

“Ako je to Zakon o upućivanju radnika na rad u inostranstvo, onda treba navesti da se radnici mogu slati samo u tvornicu čiji je vlasnik ili većinski vlasnik poslodavac koji ih upućuje na rad”, dodao je Ristić.

Oznake: Kragujevac