FBiH preskače Srpsku: Od Nove godine minimalac 1.000 KM

16.10.2023. | 07:33

U FBiH od januara 2024. minimalna zagarantovana plata će biti 1.000 KM, potvrdio je nedavno federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović.

Znači li to da će po prvi put u posljednjih nekoliko godina minimalac u Federaciji biti veći nego u Republici Srpskoj?

Potpredsjednik Saveza sindikata RS, Danko Ružičić, potvrdio je za Srpskainfo da su u toku pregovori o potpisivanju Opšteg kolektivnog ugovora u Srpskoj.

“I mi zahtijevamo pregovore sa socijalnim partnerima o povećanju najniže plate za 2024 godinu, jer 700 KM je izuzetno mali iznos ako se uzme u obzir svakodnevni rast cijena osnovnih životnih namirnica, komunalnih usluga i prevoza”, kaže Ružičić.

On, međutim, ističe da nije jedini cilj ispregovarati samo što veći minimalac.

“Minimalna plata bi trebalo da bude samo za nekvalifikovane radnike, koji rade najmanje složene poslove, a ne da minimalac, ili platu tek nešto veću od minimalca, primaju, na primjer, i inženjeri”, kaže Ružičić.

On podsjeća da je za minimalac od 700 KM, ili platu tek neznatno veću od minimalne, u junu radilo čak 62.493 radnika, ili više od 20 odsto zaposlenih u Republici Srpskoj.

“Savez sindikata RS se zalaže da se opštim kolektivnim ugovorom  odrede minimalne plate za svako radno mjesto, odnosno stepen stručnosti”, kaže Ružičić.

To bi, pojašnjava naš sagovornik, podrazumijevalo da se u opšti kolektivni ugovor ugrade koeficijenti po stručnoj spremi potrebnoj za svako radno mjesto, koji bi se množio sa najnižom platom u RS.

“Ali to bi bili samo najniži koeficijenti, odnosno zagarantovani iznosi plata, a bolji uslovi bi se mogli dalje ugovarati granskim kolektivnim ugovorima ili pregovorima s poslodavcem”, kaže Ružičić.

Istina, ni u Federaciji BiH, to nije „onih“ 1.000 KM koje su tamošnji sindikalci tražili još početkom prošle godine, jer je u međuvremenu tu nekad primamljivu cifru obezvrijedila inflacija.

Ipak, oni će po svemu sudeći istjerati svoje.