“FBiH još nije donijela odluku”: Košarac podvukao da je prioritet zaštita domaće proizvodnje

03.09.2020. | 13:57

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je danas u Laktašima da je prioritet zaštita domaće proizvodnje, ali da Federacija BiH još nije donijela odluku o interventom otkupu proizvoda, za razliku od Republike Srpske.

“Privrženi smo zaštiti domaće prozvodnje, a mjere Vlade Srpske koje se odnose na otkup tovne junadi i svinja daju efekat. Pozvao sam primarne prerađivače u Srpskoj i FBiH, kao i mesoprerađivačke kapacitete da otkupe domaću proizvodnju, jer postoje viškovi”, rekao je Košarac, nakon što je posjetio Mesnu industriju “Tulumović”.

On je istakao da je ova kompanija otkupila domaću proizvodnju, što je odgovoran pristup.

“Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara pokrenulo je postupak daljeg nastavka izvoza mesa u Tursku i predstojeći ponedjeljak očekujem da robu počnemo izvoziti. Obaveza je i da pokušamo otvoriti nova tržišta, a narednih dana javnost će biti informisana o čemu se radi”, rekao je Košarac. Savjetnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Miroslav Bojić naglasio je da mjere Vlade Srpske koje se odnose na interventni otkup tržišnih viškova tovnih junadi i svinja daju rezultat, za šta je izdvojeno tri miliona KM.

“U ovoj mesnoj industriji imamo više od 200 otkupljenih tovnih junadi koje su od naših domaćina. Ovih dana ćemo u Ministarstvu poljoprivrede sagledati situaciju, odnosno koliko je otkupljeno tovnih junadi i svinja u Srpskoj kako bi mjere bile u potpunosti sprovedene u predviđenom roku”, rekao je Bojić.

Zamjenik direktora Mesne industrije “Tulumović” Jovana Tulumović rekla je da je ova industrija, od odobrenih 1.000 junadi za interventi otkup, do sada uzela 220, i da će posao biti uspješno završen do kraja otkupa.

Prerađivači moraju da plate proizvođaču tovne junadi minimalno 3,80 KM po kilogramu, a dobijaju nazad 70 feninga po kilogramu, što je premija Ministarstva.

Kada je riječ o tovnim svinjama, minimalna otkupna zagrantovana cijena za proizvođače je 2,80 KM, a podsticaj je 60 feninga. Nakon Laktaša, Košarac će danas posjetiti Brčko.