Farmeri sve više uzgajaju uvozne vrste svinja: Do većeg profita uz “landras” i “jorkšir”

05.08.2022. | 08:35

Sve više farmera u Srpskoj odlučuje se da se bavi uzgojem uvoznih vrsta svinja, najviše danskih, švedskih i irskih, a njihova najveća prednost je u tome što daju meso visokog kvaliteta sa manjim udjelom masti.

Od uvoznih rasa najzastupljenije su “landras”, “jorkšir” i “durok”.

Predstavnik srbačke firme “DM-agro” Predrag Đukić rekao je da se isplatila izgradnja obora za 3.000 prasića na njihovoj farmi te da su zadovoljni potražnjom.

“Razvili smo distributivnu mrežu širom Republike Srpske i imamo kupce u brojnim trgovačkim centrima i kompanijama koju su prepoznali kvalitet naših prasića”, rekao je Đukić za “Glas Srpske”.

Dodao je da je na njihovoj farmi u Donjim Srđevićima trenutno imaju 90 nazimica rase “landras” i dva “jorkšira”.

“Radi se inovativnom potezu domaćih farmera, jer se može reći da je ‘landras’ pravo ‘osvježenje’ u domaćoj proizvodnji. Prije toga je bilo neophodno uložiti značajnija sredstva, budući da je uvoz ‘landrasa’ koštao 2.500 evra”, ističe Đukić.

Dodao je da su imali značajnu podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Da je kvalitet nazimica sorte “landras” vrhunski potvrđuju i sa farme “Macanović” iz Laktaša, gdje su zbog pozitivnih efekata danske genetike povećali obim uzgoja.

“U odnosu na ranije godine, kada je ‘landras’ bio manje rentabilan, sada je situacija bolja. Trenutno se u našim oborima nalazi 50 krmača”, rekao je vlasnik farme Milan Macanović.

Dodao je da ove vrste podrazumijevaju posebnu ishranu sa većim udjelom proteina nego kod domaćih sorti, budući da se radi se o mesu visokog kvaliteta.

“Velika prednost ovih vrsta svinja vezana je za njihovu vrhunsku genetiku, jer uz duplo manju količinu hrane u odnosu na domaće vrste, dobijemo tovljenika od 110 kilograma”, pojasnio je Macanović.

Iz Ministarstva su kazali da su kroz pravilnike o uslovima i načinu ostvarivanja podsticaja za kapitalne investicije, omogućili poljoprivrednim proizvođačima da dođu do opreme za stočarsku proizvodnju, nove poljoprivredne mehanizacije, kao i priključaka koji se koriste u svinjogojstvu.

“Posebna pomoć domaćim farmerima upućena je tokom epidemije virusa korona. Tad su obezbijeđena dodatna dva miliona KM, odnosno 50 maraka po grlu”, dodali su iz Ministarstva.

Rekord

“Landras”, vrsta prasića koja dolazi iz skandinavskih zemalja, odlikuje se optimalnim odnosom mesa i masti, konverzijom hrane te visokim potencijalom za plodnost, zbog čega su ženke poznate kao dobre i brižne majke. Karakteristične su i po prasićima koji vrlo brzo napreduju.

“Naša farma u Laktašima ostvarila je rekord u Republici Srpskoj kada je jedna ženka oprasila 35 prasića, što je za nas predstavljao i veliki uspjeh”, istakao je Milan Macanović.

Oznake: Farmeri, Svinje, Uzgoj