Evropska komisija usvojila: Za region šest milijardi evra bespovratne pomoći i kredita

08.11.2023. | 21:17

Evropska komisija danas je u Briselu usvojila i predstavila novi Plan rasta za zapadni Balkan koji uključuje šest milijardi evra bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socioekonomskog približavanja EU.

Cilj je omogućavanje partnerskim zemljama da intenziviraju reforme i ulaganja kako bi značajno ubrzali proces proširenja i rasta svojih ekonomija, saopšteno je iz Evropske komisije.

Novi instrument za reforme i rast za zapadni Balkan odnosi se na period od 2024. do 2027. godine, a isplate će se vršiti tek kad se provedu dogovorene reforme.

Plan rasta za zapadni Balkan zasniva se na četiri stuba čiji je cilj jačanje ekonomske integracije s jedinstvenim tržištem EU, jačanje ekonomske integracije putem zajedničkog regionalnog tržišta, ubrzanje osnovnih reformi i povećanje finansijske pomoći za podršku reformama putem Instrumenta za reforme i rast.

Zemlje zapadnog Balkana pozvane su da pripreme reformsku agendu zasnovanu na postojećim preporukama, uključujući i one iz godišnjeg paketa proširenja i programa ekonomskih reformi.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da se usvajanjem novog Plana rasta za zapadni Balkan vrijednog šest milijardi evra privrede zapadnog Balkana približavaju EU.

“Plan rasta ima ogroman potencijal i mogao bi udvostručiti ekonomiju zapadnog Balkana u narednih 10 godina”, istakla je Fon der Lajenova.