Evro u najdužem padu otkako postoji

15.09.2023. | 23:29

Vrijednost evropske valute opada već devet uzastopnih sedmica.

Evro se suočava sa najdužim uzastopnim padom od uvođenja, što je djelimično posljedica nadanja da će Evropska centralna banka prestati da podiže kamatne stope.

Valuta je u padu već devet nedjelja, što je najduži negativni niz u posljednje dvije decenije, odnosno od kada se ona koristi.

Evro je oslabio za 5,6 odsto u odnosu na dolar nakon dostizanja vrhunca sredinom jula i trenutno je blizu najnižeg nivoa od marta.

Posljednjih mjeseci trgovci su napuštali evro iz straha da će ECB dodatno pooštriti svoju monetarnu politiku usred pogoršanja globalne ekonomije, piše “Blumberg”.

“ECB je investitorima koji vjeruju u dalje jačanje dolara upravo dala još jedan razlog da se opklade na pad vrijednosti evra. Vjerujemo da će pad vrijednosti evra dobiti zamaha, ne samo u odnosu na dolar već i na druge valute”, ocijenio je Dipak Šah, načelnik sektora za trgovinu G-10 valutama u “Nomura holdings”.

“Blumberg” objašnjava da su analitičari revidirali prognoze za vrijednost evra na kraju godine, te se trenutno vjeruje da će evro vrijedeti 1,09 dolara, u poređenju sa prethodnom procjenom koja je iznosila 1,12 dolara.

Evro je do sada ove nedjelje pao 0,5 odsto na 1,07 dolara.

Oznake: Devalvacija