Evro ojačao, inflacija u evrozoni rekordna

Na svjetskim tržištima vriednost dolara prema korpi valuta prošle nedjelje je pala, pri čemu se kurs evra pomjerio od najnižeg nivoa u 20 godina jer bi zbog visoke inflacije Evropska središnja banka ponovno mogla agresivno povećati kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle nedjelje 0.7 odsto, na 112.17 bodova.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti skliznuo 1.15 odsto, pa je cijena evra dostigla 0.9802 dolara. Kurs dolara ojačao je prema japanskoj valuti za 1 odsto, na 144.75 jena.

Nakon dvije nedjelje snažnog rasta, vrijednost dolara prema korpi valuta prošle nedjelje je pala, mada na početku nedjelje nije izgledalo da će se situacija razvijati u tom smjeru, piše Index.hr.

Britanska funta pod pritiskom

Naime, dolarov indeks probio se prvi put nakon 20 godina iznad nivoa od 114 bodova, što je uglavnom bila posljedica slabosti britanske valute. U ponedjeljak je kurs funte potonuo na rekordno niskih 1.0327 dolara jer je ekonomski plan nove vlade na tržištu izazvao bojazni o prenapregnutosti britanskih javnih finansija.

Naime, nova vlada najavila je smanjenje poreza i podsticaja za investicije kako bi podržala privredu, što bi finansirala najvećim zaduženjem od 1972. godine. Kritičari kažu da će te ekonomske mjere koristiti bogatima, a da će javni dug snažno porasti u vrijeme rasta kamatnih stopa.

Prije nedjelju dana, britanska središnja banka povećala je kamate za 0.50 procentnih bodova, već sedmu sjednicu zaredom, i poručila da je privreda vervatno već u recesiji.

Ipak, u drugoj polovini nedjelje funta se oporavila, zahvaljujući intervencijama središnje banke na tržištu obveznica kako bi stabilizovala prinose i porukama da će učiniti šta treba kako bi stabilizirala kurs. Zahvaljujući tome, kurs funte vratio se do kraja nedjelje iznad nivoa od 1.11 dolara.

Evro ojačao, inflacija u evrozoni rekordna

Slično se razvijala i situacija s evrom. Ponajviše zbog turbulencija britanske valute, cijena evra potonula je početkom nedjelje na samo 0.9528 dolara, novi najviši nivo u 20 godina. No kasnije je evro nadoknadio sve gubitke i na nedjeljnom nivou i ojačao prema američkoj valuti.

Uspon evra zahvaljuje se očekivanjima da će Evropska središnja banka (ECB) na sjednici u oktobru ponovno povećati ključne kamate za 0.75 procentnih bodova jer inflacija u evrozoni ne popušta.

Prvo je na to ukazao podatak da je u Njemačkoj u septembru inflacija skočila na 10.9 odsto, najviše od 1996. godine i znatno više nego što se očekivalo. Potom je u petak objavljeno da je inflacija u evrozoni u istom mjesecu dostigla 10 odsto, novu rekordnnivo od kada taj blok postoji.

Osim ECB-a, i Fed će vjerovatno nastaviti agresivno povećanje kamatnih stopa, pa ostaje za vidjeti kako će se situacija razvijati narednih nedjelja, piše Blic.

Dolar u ovoj godini ojačao 17 posto

U trećem tromjesečju evro je prema dolaru oslabio 6.5 posto, što je njegov najveći kvartalni pad od kraja 2016. godine.

U odnosu na japansku valutu, dolar je u trećem tromjesečju ojačao 6.7 posto, a prema britanskoj funti 8.3 posto.

Od početka godine dolar je u odnosu na korpu valuta ojačao oko 17 posto, pa je na putu najvećeg godišnjeg dobitka barem od 1970-ih godina.

 

 

Ostavite komentar: