Eurostat objavio važne podatke: Blagi porast privredne aktivnosti evrozone

31.07.2023. | 19:10

Privredna aktivnost u evrozoni blago je porasla u drugom tromjesečju poslije stagniranja u prva tri mjeseca ove godine, ali je i dalje pod pritiskom teškoća u Njemačkoj i visoke inflacije, pokazuju podaci evropske statističke agencije “Eurostat” objavljeni danas.

Bruto domaći proizvod (BDP) 20 zemalja koje dijele jedinstvenu evropsku valutu porastao je za 0.3 odsto u periodu između aprila i juna, prema prvoj procjeni “Eurostata”.

BDP evrozone stagnirao je (plus nula odsto) u prvom tromjesečju, prema revidiranim podacima “Eurostata”, koji je ranije saopštio da je u prvom tromjesečju zabilježen pad privredne aktivnosti od 0.1 odsto što obilježava tehničku recesiju.

Rezultati evrozone pogođeni su lošim izgledima za Njemačku, prvu evropsku privredu. Njemački BDP je bilježio nulti rast između aprila i juna poslije sukcesivnog pada od 0.4 odsto, odnosno 0.1 odsto u prethodnim kvartalima.

Italija je takođe zabilježila neočekivan pad BDP-a (-0.3 odsto) pogođena usporavanjem investicija zbog porasta kamatnih stopa. Privredna aktivnost Švedske (-1.5 odsto), Letonije (-0.6 odsto) i Austrije (-0.4 odsto) takođe bilježi pad.

Međutim dvije velike evropske zemlje registrovale su snažnije peformanse, Francuska je imala rast od 0.5 odsto, u odnosu na 0.1 odsto u prvom tromjesečju, daleko više nego što je predviđeno, dok je Španija imala usporen rast ali u pozitivnoj sferi (+0.4 odsto) podržan potrošnjom.

Predsjednica Evropske centralne banke Kristin Lagard rekla je u četvrtak da bi evropska privreda mogla da ima tešku drugu polovinu godine, ukazujući na “pogoršane” izglede.

Evropska centralna banka, kojoj je glavna borba protiv inflacije, odlučila je prošle nedjelje da poveća svoju referentnu kamatnu stopu za 0.25 procentna poena, deveti uzastopni put, mada je nagovijestila da bi mogla da pauzira u svom podizanju kamatnih stopa, prenosi “Danas”.

Činjenica je da je inflacija u evrozoni daleko iznad ciljeva od dva odsto koliki je cilj te institucije.