EU Rusiji nudi alternativu za SVIFT?

04.03.2023. | 22:35

Ruski “Roselkosbank” bi ponovo mogao da se koristi alternativne kanale za razmjenu transakcija sa inostranstvom jer se preko njega odvija najveći dio izvoza đubriva i hrane koji inače nije pod sankcijama.

Ruskim bankama koje su isključene sa međunarodne bankarske mreže SVIFT možda će biti dozvoljeno da koriste alternativne kanale za razmjenu transakcija sa stranim partnerima, izvestio je u subotu RBK, pozivajući se na smjernice EU.

Alternative su zapravo “nespecijalizovane usluge za razmenu finansijskih poruka”, kao što su telefon, faks ili elektronska pošta.

Banke koje nisu na listi sankcija EU ove kanale mogu da koriste za poslovanje sa evropskim finansijskim institucijama pod uslovom da same transakcije takođe nisu predmet sankcija, navodi se u dokumentu, a kao primjer navedeno je plaćanje za uvoz i izvoz nesankcionisane robe.

SVIFT sa sjedištem u Belgiji je sistem za razmjenu poruka visoke bezbjednosti koji omogućava finansijske transakcije širom svijeta. EU je prošle godine deset ključnih ruskih banaka isključila iz sistema u okviru sankcija.

Na listi isključenih banaka nalaze se “Roselkosbank”, “Sberbank”, “VTB”, “Atkritije”, “Novikombank”, “Promsviasbank”, “Rosija”, “Sovkombank”, “VEB.rf” i “MKB”.

One tako ne mogu ni da primaju stranu valutu niti da prenose sredstva u inostranstvo, a devet njih je podložno i sankcijama blokiranja, koje finansijskim organizacijama EU zabranjuju da sarađuju sa njima.

Slične kaznene mjere nedavno su uvedene i za “Tinkof banku”, “Rosbanku”, “Alfa banku”, “VBRR” i “Dalekoistočnu banku”. Iako one nisu odvojene od SVIFT-a posebnom odlukom, zbog sankcija neće moći da koriste sistem.

RBK međutim tvrdi da bi ruski “Roselkosbank”, koji je isključen sa SVIFT-a, ali nije podložan sankcijama blokiranja, mogao pomenute smjernice EU da iskoristi u svoju korist. Naime, SVIFT je prestao da servisira tu banku u junu prošle godine, ali su se početkom novembra pojavili izvještaji da je Rusija predložila ukidanje sankcija i njeno ponovno povezivanje sa sistemom.

Razlog za njeno izuzeće je zbog toga što se preko nje obrađuje najveći dio ruskog izvoza đubriva i hrane, što ne potpada pod sankcije. Uz to, iako Brisel do sad nije naložio da se sankcije “Rozelkosbanku”, Evropska komisija nagovijestila je da se o tome razgovara.

Rusija ima sopstveni sistem za razmjenu finansijskih poruka, SPFS, koji može da djeluje kao zamjena za SVIFT na domaćem tržištu.

Iako je njegova pokrivenost i dalje mnogo manja od pokrivenosti SVIFT-a – koji ima 11.000 finansijskih organizacija širom svijeta – širenje SPFS-a je sve brže posljednjih mjeseci.

Ruska centralna banka je u februaru objavila da sistem sada ima 469 učesnika, uključujući 115 stranih entiteta iz 14 zemalja.

 

 

 

Oznake: Rusija, Transakcije