EU dvostruko povećala obim transporta kineskih metala koji se isporučuju preko Rusije

22.01.2023. | 21:58

Količina metala transportovanih iz Kine u EU željeznicom preko Rusije skoro se udvostručila, uprkos sankcijama Zapada zbog situacije u Ukrajini, piše agencija “Blumberg”, pozivajući se na podatke EU.

Agencija napominje da su rijetki zemni metali koji se isporučuju iz Kine preko Rusije potrebni u EU za proizvodnju oružja, municije, elektronike i mikročipova.

Obim ovakvih isporuka za djevet mjeseci 2022. godine je skoro duplo veći od obima za celu 2021. godinu.

Kina isporučuje više od 90 odsto rijetkih metala u EU, a ruske željeznice ostaju važan i ključan put za evropsku industriju.

“Nevjerovatno je da uprkos svim sankcijama ovaj lanac snabdijevanja i dalje funkcioniše”, rekao je osnivač norveškog “Norge majning” Mihael Vurmser.

Agencija ističe da putevi koji su alternativa ruskoj teritoriji imaju ograničen kapacitet i nisu u potpunosti razvijeni.

Norveški zvaničnik kaže da je pitanje antiruskih sankcija u transportu preko ruske teritorije moglo da postane problem za EU na srednji ili dugi rok, a da bi ograničenja pristupa kineskim metalima mogla da ostava zapadne ekonomije ranjivim.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je ranije da EU čak više zavisi od isporuka iz Kine u realizaciji velikog plana za postizanje klimatske neutralnosti nego od ruskih energetskih resursa, prenosi “Sputnjik”.