EU će uključiti kriptovalute u paket sankcija Moskvi

02.03.2022. | 22:18

EU će uključiti kriptovalute u paket sankcija Rusiji, sa ciljem da rat Moskve sa Ukrajinom bude što skuplji, saopštio je francuski ministar Bruno le Mer.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara finansija EU rekao da su sankcije Rusiji veoma efikasne i da su dezorganizovale ruski finansijski sistem i paralisale sposobnost ruske centralne banke da zaštiti rublju, prenosi Rojters.

Šef diplomatije EU Žosep Borelj pozdravio je danas odluku BiH, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije da se pridruže finansijskim sankcijama koje je EU 23. februara uvela protiv Ruske Federacije.

Šef dipomatije EU dodaje da su ove mjere podržale i članice Evropskog ekonomskog prostora, Island, Lihtenštajn i Norveška kao i Ukrajina.

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg najavio je danas mogućnost uvođenja četvrtog paketa sankcija EU protiv Rusije.

Austrija, kako je kazao nakon sjednice Vlade, radi, zajedno sa EU, uz uključenje SAD na četvrtom paketu sankcija protiv Rusije.

Glavni cilj tih sankcija su oligarsi koji podržavaju rusku vlast, dodao je on.

Američko ministarstvo pravde saopštilo je danas da pokreće specijalnu jedinicu koja će pomagati u sprovođenju sankcija protiv zvaničnika ruske vlade i oligarha, s posebnim ciljem zapljene njihovih jahti, aviona, nekretnina i druge imovine, prenio je CNN.