Energetska sigurnost za Evropu: Ankara radi sa Bakuom na jačanju kapaciteta gasovoda

11.10.2022. | 08:45

Turska je započela rad sa Azerbejdžanom na pojačanju kapaciteta gasovoda Trans-Anatolija /TANAP/ kako bi se obezbijedila energetska sigurnost za Evropu, rekao je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

“U procesu smo tokom kojeg ćemo preduzeti važne korake u energetskoj sferi. Izvršeni su pripremni radovi, ispunjeni su skladišna postrojenja za gas na 100 odsto. Zajedno sa Azerbejdžanom počeli smo rad na jačanju kapaciteta TANAP na 32 milijarde metara kubnih kako bi bila obezbijeđena sigurnost energetskih isporuka ka Evropi”, naglasio je Erdogan, prenose turski mediji.

Turski ministar energetike Fatih Donmez rekao je 27. septembra da je Ankara spremna da sarađuje sa Evropu na Južnom koridoru za gas kako bi se osigurala energetska sigurnost.

Azerbejdžan je 18. jula potpisao memorandum o razumijevanju za strateško energetsko partnerstvo sa EU, čime je potvrđena obaveza da se udvostruči kapacitet Južnog koridora za gas na najmanje 20 milijardi metara kubnih godišnje ka EU do 2027. godine.

Oznake: Ankara