Energetska kriza u Evropi se ne smiruje: “Divljaju” cijene gasa, struje i nafte

28.12.2021. | 10:48

Ne smiruje se energetska kriza u Evropi, pa je cijena gasa i dalje šest puta veća nego prije godinu dana iako je na katolički Badnji dan ovaj energent pojeftinio za 40 odsto.

Vlasti u državama EU traže različite načine da ograniče ta poskupljenja da bi ublažile udarac na preduzeća i građane koji su pogođeni sve većom inflacijom.

Međutim, prenose agencije, vlade u tome samo djelimično uspjevaju, a cijene energenata na tržištu nastavljaju da “divljaju”.

Prošlog utorka zabilježen je apsolutni rekord cijene gasa od 2.150 dolara.

Istovremeno, i cijena električne energije na evropskom tržištu takođe je bar šest puta veća nego na početku godine i kreće se od 300 do 350 evra po megavat-času.

Nafta je, takođe, u posljednjih godinu dana poskupjela za 50 odsto i sada se prodaje za 76 dolara po barelu na londonskoj berzi.

Stručnjaci ne očekuju pad cijena energenata na tržištu jer se ulazi u zimu, u kojoj se potrošnja povećava.

Štaviše, portal “Ojl prajs” idućih mjeseci očekuje i produbljivanje energetske krize u Evropi, posebno zbog neizvjesnosti u snabdijevanju gasom iz Rusije, koja zadovoljava 35 odsto potreba zemalja EU za tim energentom.

Ta će neizvjesnost imati uticaja i na cijene struje jer se veliki dio električne energije dobija upravo iz elektrana na gas.