Elektroprivrede RS i Srbije jačaju odnose: Odbrana srpskog energetskog sistema

04.02.2022. | 13:24

Predstavnici sindikalnih organizacija Elektroprivrede Republike Srpske i Elektroprivrede Srbije, Zoran Mićanović i Radosav Krsmanović potpisali su danas u sjedištu EPRS u Trebinju Sporazum o saradnji kojim će se poboljšati i dosadašnji dobri odnosi.

Sporazum će, kako je rekao izvršni direktor za organizaciono-pravne poslove Elektroprivrede Republike Srpske Borislav Grubač, doprinijeti boljoj razmjeni znanja i iskustava radnika u oba energetska sistema.

“To će unaprijediti i rad dvije elektroenergetske kompanije koje su stub razvoja, napretka i uopšte stabilnosti Republike Srbije i Republike Srpske”, istakao je Grubač, napominjući da su u proteklih nekoliko godina ostvareni, kako kaže, istorijski napreci u razvoju investicionih projekata.

Radosav Krsmanović, predsjednik Sindikata Elektroprivrede Srbije, objasnio je da suština Sporazuma u tome da dvije kompanije zadrže rad u termo i hidro sektoru, jer postoje teški pritisci od raznih lobista Evrope i svijeta da se smanji proizvodnja električne energije na ugalj.

“Ja bih rekao da je sindikat ključni faktor u celoj priči jer obe elektroprivrede imaju dosta problema, ali boljom saradnjom možemo bolje uticati i na državne institucije, pre svega na resorna ministarstva i dve vlade, možemo delovati, ako ničim drugim, onda razgovorom”, kazao je Krsmanović.

Potpredsjednik Sindikata radnika “Elektroprivrede Srbije” Bogdan Vukotić rekao je da je ovaj sporazum potpisan i zbog toga da zaposleni u dvije elektroprivrede pokažu snagu i jedinstvo u suprotstavljanju lobijima koji pokušavaju da “Elektroprivredu Srbije” stave na jako niske grane i od Srbije naprave zavisnika i uvoznika struje.

On smatra da se želi napraviti da Srbija sutra nema dovoljnu količinu struje, da se pogase termokapaciteti da se zatvore rudnici, a da se uvodi zelena energija protiv koje nije niko, ali ne po cijenu da se ugase radna mjesta i poremeti socijalni mir, prenose Nezavisne.

Zoran Mićanović, predsjednik Sindikata EPRS kaže da je ovo jedan možda i istorijski moment, jer udruženo se može postići više.

“Mislim da smo napravili odličan istorijski korak u odbrani nezavisnosti energetskog sistema Republike Srpske i Srbije”, odlučan je on.

Predsjednik Konfederacije Sindikata Srpske Željko Tepavčević apelovao je da se pomogne Sindikatu ERS-a da se sačuvaju termoelektrane Gacko i Ugljevik, poručivši da bez te dvije elektrane nema “Elektroprivrede Srpske” ni Srpske.