Ekspanzija u građevinskom sektoru; Poslodavci “uvoze” radnike VIDEO

04.12.2022. | 20:22

Sve veći je problem nedostatka kvalifikovane radne snage, posebno u građevinarstvu.

Dok pojedini poslodavci još opstaju na tržištu rada sa domaćim kadrovima, neki su već posegnuli za uvozom radnika.

Republika Srpska izgleda kao veliko gradilište, što je najizraženije u najvećem gradu Srpske. Ekspanzija u građevinskom sektoru, već odavno poznata.

Iako ne izgleda tako, građevinari i te kako imaju problema.

Dok je odlazak u zemlje Evrospke unije jedan od osnovnih razloga nedostatka radne snage u ovoj oblasti, pojedini poslodavci primorani su na “uvoz” radne snage.

Uglavnom se uvozi iz Bangladeša, Pakistana, Indije, a u visokogradnji su dosta prisutni i Turci

S druge strane, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje ne manjka radnika građevinske struke sa trećim i četvrtim stepenom stručne spreme.

– U pojedinim regijama, recimo u Banjaluci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Prijedoru od strane poslodavaca imamo interes za zapošljavanje recimo armirača fasadera ali je mali broj prijavljenih lica sa pomenutim zanimanje. Sa druge strane imamo mjesta gdje je evidentiran veći broj lica a manja je ponuda poslova – pojašnjava za RTRS Vedrana Milinković, viši stručni saradnik za informisanje i odnose sa javnošću Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Poboljšanje uslova rada i povećanje plata jedini su način da poslodavci zadrže domaću radnu snagu u ovom sektoru, smatraju u sindikatu.

Da je to jedno od rješenja saglasni i poslodavci, ali i udruženja.

 

 

Oznake: Srpska