Ekonomisti uvjeravaju: Uvođenje evra umjesto kune u Hrvatskoj ne utiče na BiH

23.09.2021. | 17:35

Uvođenje evra umjesto kune u Hrvatskoj od 2023. godine ni na koji način ne bi trebalo da utiče na BiH, njen izvoz i njenu ekonomiju s obzirom na to da je konvertibilna marka fiksno vezana upravo za evro.

U suštini, ekonomisti objašnjavaju da je konvertibilna marka u stvari evro s obzirom na to da joj je u odnosu na tu valutu kurs fiksan i za jedan evro može se dobiti 1,95 KM.

“Pozitivno je da se dešavaju lijepe stvari kod komšija. Ulazak Hrvatske u evrozonu je pokazatelj stabilnosti njihovog ekonomskog sistema i želje da se integrišu u evropsku porodicu još čvršće. Ovo će imati neutralan efekat na izvoz BiH, čija je valuta vezana za evro. U monetarnoj sferi, veća inflacija u Evropi nego u našem ekonomskom sistemu pozitivno utiče na izvoz”, rekao je ekonomista Saša Stevanović za “Nezavisne novine”.

Za razliku od BiH, na koju neće uticati uvođenje evra, u Hrvatskoj od toga očekuju jačanje ekonomije, a kako je nedavno rekao Andrej Plenković, premijer Hrvatske, ulaskom u evrozonu nestaju valutni rizici, smanjuju se kamatne stope i povećavaju se ulaganja.

Prvi koji bi trebalo da osjete prelazak s kune na evro jesu izvoznici iz Hrvatske, koji su već istakli da će se smanjiti mnogi rizici.

“Rečeno fudbalskim riječnikom, iz Evropske lige prelazimo u Ligu šampiona”, kaže Darinko Bago, predsjednik Udruženja hrvatskih izvoznika.

Ipak, pored brojnih benefita koji će doći uvođenjem evra, pojavljuju se i problemi, a jedan od njih je i da se Hrvatska mora spremiti i početi raditi na kopiji evra, ali i povući i uskladištiti više od 500 miliona komada novčanica.

O koliko novčanica se radi možda najbolje govori činjenica da bi posložene jedna na drugu te novčanice formirale stub visok 50 kilometara. Osim papirnih novčanica, tu je problem i kovanica, kojih ima 1,1 milijarda, koje su, kako su izračunali u Hrvatskoj, teške kao 120 tramvaja, a ako bi se poredale na fudbalsko igralište popunile bi ga do visine od pola metra.

Prema planu, u prve dvije sedmice odnosno od 1. do 15. januara 2023. godine u Hrvatskoj će se u opticaju nalaziti i kuna i evro, s tim da bi kusur, ukoliko neko plati kunom, trebalo vratiti u evru. Od tog datuma, odnosno 15. januara, kune za evro će se moći zamijeniti isključivo u banci.

Oznake: Hrvatska