Ekonomisti o preporukama MMF-a: Ne bi donijele dobro privredi

04.06.2023. | 20:40

Smanjiti tekuću potrošnju i povećati kamatne stope – neke su od preporuka Međunarodnog monetarnog fonda vlastima u BiH za obuzdavanje inflacije.

Tako ne misle ekonomisti, jer smanjenje plata i rasta kamata privredi ne bi donijeli dobro.

Saša Aćić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, kaže da su investicije jedini izlaz iz inflacije i pita zašto bi ih iko destimulisao skupljim kapitalom.

“Ako bi se povećale kamatne stope, to bi definitivno destimulisalo investicije. Tako da suštinski očekujemo od domaćeg bankarskog sektora da bude jednako korektan kao i do sada u procjenama visine kamatnih stopa, odnosno cijene kapitala”, kaže Aćić.

Sa ovim je saglasan i profesor Ekonomskog fakulteta Stevo Pucar. Nije, smatra, loše saslušati preporuke MMF-a kao institucije koja posjeduje višegodišnje iskustvo i ekonometrijske modele kakve nema niko u BiH, ali mi nismo u aranžmanu i nemamo obavezu da ih primjenimo. Posebno ne ako bi nam donijele više štete nego koristi.

“U ovom trenutku naša privreda usporava i takve vrste mjera u ovom trenutku bile bi kontraproduktivne”, kaže Pucar.

S druge strane, smanjenje javne potrošnje, smatra, treba da bude postepeno. To znači da javni novac valja ulagati u povećanje produktivnosti domaće ekonomije. Rast kamata, kategoričan je, ne treba ni razmatrati.

“To u ovom trenutku nije nešto što uopšte može dati bilo kakve rezultate. Na situaciju kad kod nas imate usporavanje evropske privrede, Njemačka je već u recesiji, a to su nam glavna spoljnotrgovinska tržišta, i to je glavni faktor usporavanja i naše ekonomije, mislim da bi sad pogoršavati situaciju u ovom trenutku bilo kontraproduktivno”, kaže Pucar.

MMF je nedavno preporučio da, u skladu sa politikom Evropske centralne banke, kamatne stope u BiH treba da idu ka gore. S druge strane plate u javnoj upravi, preporučuju, treba da idu ka dole, jer se dobar dio budžeta koristi za plate.

“Značajni rezultati bi se mogli dobiti izvršenjem pregleda zaposlenosti u javnom sektoru. Potrebno je bolje usmjeravati socijalna davanja, treba podstaći javne investicije koje bi zauzvrat podstakle rast u privatnom sektoru. Potrebno je raditi na povećanju transparentosti u javnim preduzećima”, navela je Alina Ijancu, voditeljka Misije MMF za BiH.

Usmjeravanje javnih investicija u privredu, nešto je što privredna zajednica godinama zagovara. Saša Aćić navodi – privredniku je važno da od javnog sektora dobije brzu i kvalitetnu uslugu. Ulaganje i digitalizaciju, u ovom slučaju, ne bi bio loš potez.

“Ono što je jako bitno, kod digitalizacije usluga smanjuju se i koruptivni rizici”, kaže Aćić.

Preporuke MMF-a, smatraju ekonomisti, djelimično bi mogle da budu korisne, ali primjenu bi trebalo prilagoditi sistemu zemlje kojoj su date. Ove, date za BiH, saglasni se, trenutno ne bi donijele korist.