Eko toplane Banjaluka: Uspješan završetak poslovne godine

29.06.2020. | 10:52

Preduzeće “Eko toplane” Banjaluka uspješno je završilo poslovnu godinu uz redovnu isporuku toplotne energije, a aktivnosti planirane u narednom periodu trebalo bi da omoguće stabilnost, pouzdanost, kvalitet i efikasnost u snabdijevanju grada grijanjem, saopšteno je iz “Eko toplana”.

U saopštenju se navodi da epidemija virusa korona ima negativan uticaj na poslovanje, te da će negativno uticati na rezultate poslovanja u 2020. godini prvenstveno putem smanjenja planiranih prihoda, ali i povećanja potrošnje energenta u odnosu na plan.

– Osim uticaja na smanjenje prihoda i povećanje rashoda, pandemija se negativno odrazila i na likvidnost. U martu su prilivi po osnovu naplate potraživanja bili za 30 odsto manji u odnosu na plan – dodaje se u saopštenju.

S ciljem očuvanja likvidnosti, “Eko toplane” su dogovorile grejs period za otplatu kredita u poslovnim bankama, a sa dobavljačima su pregovorima dogovoreni duži rokovi plaćanja, što je omogućilo da se obezbijedi stabilnost lanca snabdijevanja i sezona grijanja uspješno privede kraju, navodi se u saopštenju.

U “Eko toplanama” ističu da je u prošloj godini najveći izazov u poslovanju bio stanje distributivne mreže koja je stara i u koju u proteklih nekoliko decenija nije dovoljno investirano.

– Svjesni problema na distributivnoj mreži, koji uzrokuju lošiji kvalitet grijanja kod pojedinih korisnika, `Eko toplane` ulažu maksimalne napore kako bi ove probleme otklonili i, u predstojećim sezonama, svim korisnicima obezbijedili potreban kvalitet toplotne energije – dodaje se u saopštenju.

Iz “Eko toplana” navode da su prošle godine, tokom sezone grijanja, imali 198 intervencija na mreži, čime su dnevni gubici vode smanjeni za 14,2 odsto u odnosu na prethodnu poslovnu godinu.

U toku sezone grijanja, preduzeće je obezbijedilo punu stabilnost proizvodnje svih proizvodnih postrojenja, a energent je nabavljen vlastitim sredstvima, na vrijeme i u dovoljnim količinama.

– Evidentan je porast proizvodnje toplotne energije postrojenja na biomasu, dok je obim proizvodnje postrojenja na mazut značajno smanjen. U 2019. godini, 98 odsto toplotne energije je proizvedeno na biomasu, dok je svega dva odsto na mazut – tvrde u “Eko toplanama”.

U ovom preduzeću ističu da je naplata potraživanja u 2019. godini veća za 10 odsto u odnosu na 2018. godinu, što je rezultat niza preduzetih aktivnosti i mjera u prethodne dvije godine, ali i pokazatelj rasta povjerenja korisnika prema “Eko toplanama”.

(RTRS)