EK odobrila: Evropske kompanije mogu da plaćaju gas u rubljama bez kršenja sankcija Moskvi

23.04.2022. | 09:51

Evropska komisija (EK) poslala je pismo zemljama članicama Evropske uniji sa objašnjenjem da kompanije iz EU, pri poštovanju određenih uslova, mogu da plaćaju ruski gas u rubljima, a da to ne bude kršenje sankcija uvedenih protiv Moskve.

Kako prenose mediji, EK je navela da je moguće uplatiti dolare ili evre na račun kod neke ruske banke sa naknadnom konverzijom tog novca u rublje. Ova šema isključuje mogućnost blokiranja zapadnim zemljama plaćanja za ruski gas.
Evropska komisija je naglasila da je ovo samo njen „savjet“ jer nema ovlašćenje da u toj oblasti nešto zabranjuje i propisuje.

Ovim povodom oglasio se i zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev rekavši da Rusija cijeni dosljednost i principijelnost „evropskih partnera“.

„Evropska komisija je dopustila plaćanje gasa u rubljama. Mi cijenimo dosljednost i principijelnost naših evropskih partnera“, prenosi Sputnik.

Takođe je prokomentarisao i ocjenu Međunarodnog monetarnog fonda da EU bez ruskog gasa neće izdržati duže od šest mjeseci, rekavši: „Ako ćemo ozbiljno – neće izdržati ni nedjelju dana“.

 

 

Oznake: Plaćanje, Rublje